Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

5 frågor/svar hittade

Blandat [17546]

Fråga:
Hej!

Jag tänkte fråga om det går att få en doktorsgrad i astrologi? Alltså om det går att doktorera i det.

mvh /Anders
/Anders L

Svar:
Anders! Du skojar, hoppas jag! Nej, astrologi är ingen vetenskap, se 12188 . Man kan emellertid disputera i Folkminnesforskning (tomtar och troll ), med det är studier av hur man trott på olika paranormala företeelser, inte företeelserna som sådana.

Det är illa nog att Lunds üniversitet har en professur i parapsykologi, se Parapsykologi , Etzel_Cardeña och länkarna nedan.
/Peter E

Nyckelord: astrologi [5]; parapsykologi [6];

1 http://cercaplund.blogspot.com/2010/01/about-cercap.html
2 http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/16/vad-g-r-en-parapsykolog-p-mitt-universitet

*

Blandat [13005]

Fråga:
Hej. Hur kommer det sig att man "alltid" gör fel val? T.ex. 1. Varför väljer man alltid fel kö?

2. Varför öppnar man alltid dörrar fel, om det är en tryck-dörr så drar man och om det är en drag-dörr så trycker man?

Är det i själva verket så att man inte alltid gör fel utan att man bara inbillar sig det och inte märker de gånger man gör rätt?
/Christian N, Nola, Övik

Svar:
Christian! Jag tror på din teori! Det gäller många andra saker som astrologi och parapsykologi: man lägger mer märke till de "lyckade" utfallen (som i dina exempel är negativa). Man måste göra mycket kontrollerade experiment för att kunna dra några slutsatser, och då blir det för det mesta slumpmässigt.
/Peter E

Nyckelord: astrologi [5];

*

Blandat, Universum-Solen-Planeterna [12627]

Fråga:
Vilka färger har Venus? Varför har Venus inga ringar? Varför har Venus inga månar? Kommer Saturnus finnas kvar efter jorden? Har Saturnus någon tvillingplanet? Kommer Saturnus att få fler månar? Varför har Jupiter så fina färger? Varför har Jupiter inga ringar? Varför är gasen giftig? Varför är det dimma på jorden? Varför finns jorden? Finns det någon tvilling till Mars? Hur långt tid tar det att åka till Jupiter? Varför är jorden rund? Varför har jorden en måne? Hur stora är vulkanerna på Venus? När upptäckte man Saturnus och vem gjorde det? Hur ser ut Plutos måne Charon ut? Färg och form? Hur ser Pluto ut? Vilken färg?
/ M, Slättängskolan, Sparsör

Svar:
Till läraren: Vi har fått in en hel serie frågor från en skola, jag har samlat alla i en fråga. Vi har begränsade resurser, så vi kan inte besvara frågor som inte uppfyller kriterierna, se nedanstående länk. I stället för att låta eleverna bara ställa första bästa fråga de kommer på, vore det pedagogiskt bättre att först fundera på hur man tar reda på svaret själv. När man sedan kört fast och inte förstår något är det dags att fråga. Annars blir frågandet bara en meningslös övning i att fylla i ett webbformulär.

Till eleverna: Många av era frågor är helt enkelt omöjliga att svara på. Naturvetenskapen svarar t.ex. aldrig på frågan Varför? Den svarar på Hur? Genom att observera världen omkring sig kan naturvetenskapskvinnan (jodå, det finns många duktiga sådana ) se mönster och regler som hon sedan kan formulera med matematik.

Observera också att det ligger i det naturvetenskapliga arbetssättet att aldrig säga: Så här är det. Naturvetenskapen utvecklas genom ett arbetssätt att ifrågasätta tidigare "sanningar". De stora sprången i naturvetenskapen har uppkommit när någon ifrågasatt tidigare kunskap, och tänkt på ett helt nytt sätt.

Betyder det att man kan ifrågasätta allt och att alla teorier har lika värde? Är astrologi lika mycket värt som vetenskapen astonomi? Nej, astronomi bygger på mätningar och observationer och utgör en logisk beskrivning av vår omgivning. Astrologi är tro och hokus-pokus som inte har något stöd i iakttagelser. Den mest värdefulla teorin är den som förklarar så mycket som möjligt med så få godtyckliga antaganden som möjligt.

Av frågorna att döma håller ni på med solsystemet. Det finns massor med information om detta på webben, men det mesta är på engelska. Planetary Fact Sheets är en guldgruva för siffror om solsystemet (storlekar, avstånd, omloppstider etc.). När det gäller bilder är sajten Planetary Photojournal ovärderlig. The Nine Planets är mycket bra och Vårt solsystem är delvis en översättning av denna. Det finns en bra men inte helt lätt artikel om solsystemet i Nationalencyklopedin .

Några kommentarer till frågorna: Ni frågar en del om färger på planeter. Man skall vara lite försiktig med tolkningen av vissa vackra färgbilder. Ofta är färgerna förstärkta genom bildbehandling (skruva upp färgkontrollen på TVn till max). Ibland är färgerna helt falska och betyder något helt annat är vad man skulle se om man tittade direkt med ögat. Jupiter har ringar men dom är mycket tunnare än Saturnus' ringar. Antalet månar kring en planet ökar framför allt därför att man upptäcker månar som man missat tidigare. På mycket lång tid kan månar försvinna (kollidera med planeten eller kastas ut i solsystemet) eller komma till (fångas in från omgivningen). Varför planeter är runda förklaras i nedanstående svar (fråga 888).

Bilden nedan från rymdsonden Galileo (Galileo - Journey to Jupiter ) visar en del av ytan av Jupiters måne Europa. Det blå är vattenis och det bruna antagligen något mineral som kommit upp genom sprickorna i isen. Man tror att det finns en ocean av saltvatten under isen, och man har t.o.m. spekulerat att det skulle kunna finnas primitivt liv i oceanen. Färgerna har förstärkts med bildbehandling.

Lycka till med era fortsatta studier av astronomi och andra naturvetenskaper!



/Peter E

Se även fråga 888

Nyckelord: solsystemet [8]; astrologi [5]; vetenskaplig metod [18]; frågelådan [14];

1 http://fragelada.fysik.org/documentation.asp

*

Blandat [12188]

Fråga:
Vad är skillnaden mellan astrologi och astronomi??
/sara j, österholm, skärholmen

Svar:
Det är stor skillnad! Astronomi är en fysikalisk vetenskap som använder sig av observationer (experiment är kontrollerade så de är svåra att göra i astronomi ) och teoretiska analyser. Astrologi är baserad på tro och vidskepelse och saknar stöd i observationer eller teori.

Om man skall säga något positivt med astrologin så är det att den historiskt var en motivering att studera stjärnhimlen och att försöka beräkna himlakropparnas rörelse. Många astronomer, t.ex. Tycho Brahe och Johannes Kepler, fick en inkomst av att framställa horoskop.
/Peter E

Se även fråga 5268

Nyckelord: astrologi [5];

*

Universum-Solen-Planeterna [5268]

Fråga:
Vem kom på horoskopen?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Vem var det som kom på horoskopen?
/Ulle J, Skansenskolan, Mörbylånga

Svar:
Vi börjar med att citera Nationalencyklopedin : "Vetenskaps- och kulturhistoriskt är astrologin av stort intresse, men måste numera betraktas som ren vidskepelse."

I de tidiga högkulturerna, baserade på jordbruk med konstbevattning (Babylonien, Egyptien, Indien, Kina), uppstod en rad nya behov. Man behövde kunna föra bok (skriftspråk), räkna (matematik) och mäta tid (astronomi). De fenomen på himlen som hade en tidsskala, som var påtaglig för en människa har i alla dessa kulturer använts för olika former av spådom.

Den form av astrologi som kom att spridas i väst, utgår från grekiska föreställningar. Där antar man att solens, månens och planeternas ställning på himlen vid en människas födsel kan användas för att förutsäga det kommande livet. Att göra denna förutsägelse kallas att ställa ett horoskop. Den som ställde horoskopet kallades astrolog, som samtidigt ofta var astronom. Man kan nämna Tycho Brahe och Kepler. De gjorde det ganska motvilligt, men de fick ju betalt.

Den grek som är mest berömd i sammanhanget är Ptolemaios och han verkade i Alexandria ungefär 150 efter Kristus. Dagens "tidningsastrologer" använder fortfarande hans tabeller, trots att de inte stämmer längre. Jordaxeln har vridit sig, så att allt blir förskjutet ungefär en månad.

Se vidare astrologi och astrologi .



/KS

Se även fråga 3034

Nyckelord: astrologi [5];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.