Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

3 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [21260]

Fråga:
Ljudets "objektiva" hastighet
Antag att ljudhastigheten är 340 m/s i stillastående luft i en vindtunnel. Antag i stället att vindhastigheten i tunneln är 10m/s. Relaterat till den fasta omvärlden förutsätter jag då att ljudet går 350 m/s med vinden och 330 m/s mot vinden. Såvitt jag förstår gäller en annan logik vid ljusets strålning. För de flesta är det nog svårt att förnuftsmässigt förstå den principiella skillnaden. Vill kolla att jag inte missuppfattat något.
/Arthur G, Ingarö

Svar:
Du har uppfattat det korrekt. Ljudhastigheten bestäms av mediet (t.ex. molekylvikt, temperatur). Om mediet rör sig i förhållande till observatören (vind) är det bara att addera/subtrahera vindhastigheten. För full genomgång, se fråga 14937 .

För ljus är det annorlunda: ljushastigheten är alltid c. Se Relativistic_Doppler_effect#Motion_along_the_line_of_sight .
/Peter E

Nyckelord: ljudhastigheten [21]; dopplereffekt (ljud) [3]; dopplereffekt (ljus) [3];

*

Kraft-Rörelse [21109]

Fråga:
Hej! För att förklara vad man ser och hur man uppfattar universum så behöver jag få ett klarläggande om det centrala begreppet rödförskjutning(i vacuum). Observerad rödförskjutning orsakas av tre olika effekter (orsaker)

1 dopplereffekt(rörelse till eller från observatören)

2 tidsdilatation för observerat objekt(dess relativa hastighet)

3 gravitationsfält

Är detta riktigt?

Varför säger man att universums expansion är en "orsak" till rödförskjutning? Ordet "expansion" innebär väl att avstånd ökas och detta innebär väl definitionsmässigt rödförskjutning enligt 1. Har funnit att man ofta inte nämner 2 utan anför i stället expansionen som en särskild orsak. Inte pedagogiskt enligt min mening. tacksam för svar
/Oscar P, Danderyd

Svar:
Rödförskjutning är ett fysikaliskt fenomen där elektromagnetisk strålning ökar i våglängd och således minskar i frekvens om strålkällan färdas bort från observatören. Detta innebär, för synligt ljus, en förskjutning mot rött. Det motsatta fenomenet, blåförskjutning, uppstår när strålningskällan färdas mot observatören. (Rödförskjutning )

Tidsdilatation (Tidsdilatation , fråga 20459 ) är ett fenomen från den speciella relativitetsteorin och har inget direkt med rödförskjutning att göra. Punkt 2 bör alltså bytas ut med universums expansion. Dock finns punkt 2 i den svenska artikeln om rödförskjutning Wikipedia: Rödförskjutning . Den engelska versionen Redshift är (som oftast) bättre:

There are three main causes of redshifts in astronomy and cosmology:

1 Objects move apart (or closer together) in space. This is an example of the Doppler effect.

2 Space itself expanding, causing objects to become separated without changing their positions in space. This is known as cosmological redshift. All sufficiently distant light sources (generally more than a few million light years away) show redshift corresponding to the rate of increase in their distance from Earth, known as Hubble's Law.

3 Gravitational redshift is a relativistic effect observed due to strong gravitational fields, which distort spacetime and exert a force on light and other particles.

Punkt 2 i din lista skall alltså vara gravitationell rödförskjutning.

Se fråga 16989 om gravitationell rödförskjutning.

Se fråga 20611 och 19272 om kosmologisk rödförskjutning.
/Peter E

Nyckelord: rödförskjutning [7]; universums expansion [16]; dopplereffekt (ljus) [3];

*

Kraft-Rörelse [18996]

Fråga:
Kan jag beräkna dopplerskiftet för en mötande ljusstråle med formlerna för längdkontraktion eller tidsdilatation? Om jag möter strålen med hög hastighet ska ju ljusets frekvens bli högre och om jag åker bort från strålen så ska den ju bli lägre. Längdkontraktionen i färdriktningen ger en kortare våglängd hos en mötande stråle och därmed högre frekvens, men det fungerar ju inte om jag färdas åt andra hållet, då ska ju våglängden bli längre och det stämmer väl inte med längdkontraktionen?
/Alvin L, CPG, Visby

Svar:
Alvin! Det finns en bra och ganska enkel härledning i engelska Wikipedia: Relativistic_Doppler_effect#Motion_along_the_line_of_sight
/Peter E

Nyckelord: dopplereffekt (ljus) [3];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.