Söktips för fysiklådan

 

Man kan söka i databasen på flera sätt: med nyckelord eller med den inbyggda sökmotorn (sträng-sökning) eller en friare variant (anpassad Google-sökning).

 

Vi rekommenderar att du först letar bland nyckelorden och ser om du kan hitta något som matchar det du söker. De frågor/svar som är märkta med nyckelord är i medeltal lite mer genomarbetade och utförliga än de som saknar nyckelord. Om du inte hittar vad du söker med nyckelorden rekommenderar vi att du använder Anpassad Google-sökning.

Sökmotorn i denna databas är av ganska enkel konstruktion (använd Avancerad sökning för lite mer sofistikerade sökningar). Det handlar om exakt strängmatchning, dvs att den söker igenom hela databasen efter den teckenföljd du har skrivit in i sökfältet. Stor eller lite bokstav spelar ingen roll. Även mellanslag räknas som ett tecken.

Några knep:

  1. Vill du veta något som har med energi att göra, sök inte på energi. Det blir alldeles för många napp på detta ord. Sök i stället på ett mer specifikt ord som har med problemet att göra (t.ex. kärnenergi, vindkraftverk, vattenkraft).

  2. Vill du veta något om planeten Pluto, sök då på Pluto  med ett mellanslag efter. Då slipper du t.ex. informationen om plutonium.

Det finns några tecken man bör undvika av tekniska skäl, t.ex. ' och ".

Om du skriver ett tal i sökfältet så kommer du att få fram frågan med fråge-ID lika med talet samt eventuella andra frågor som refererar till frågan.

 


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.