Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

7 frågor/svar hittade

Energi [19726]

Fråga:
Kan vi vinna något på att omvandla/utvinna energi på månen?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Energitransport från månen.

Kan vi vinna något på att omvandla/utvinna energi på månen? Om vi gör det, hur skulle vi kunna överföra denna energi till jorden?
/Yusein T, st.erisk, kista

Svar:
Ett förslag är att ta upp He-3 (som kommer med solvinden) och transportera detta till jorden för användning i fusionsreaktorer, se länk 1. Problemet är dels att man inte vet om det finns något He-3 och man har ingen fungerande reaktordesign, se länk 1 och 2.

Lite mer realistiskt är att elektrolysera vatten (från befintlig is) med sol-el och transportera vätgas till jorden. Detta lär dock knappast vara lönsamt eftersom det finns massor med vatten och solsken på jorden.

I övrigt känner man inte till några energikällor på månen. Fossila bränslen saknas naturligtvis eftersom det aldrig funnits något liv.

Det finns för närvarande inga bra skäl för människan att etablera sig på månen. Detta är anledningen till att inga bemannade månfärder har utförts sedan 1972 (Apollo 16).
/Peter E

Nyckelord: fusion [17]; energikällor [26]; månfärder [7];

1 http://www.esa.int/Our_Activities/Preparing_for_the_Future/Space_for_Earth/Energy/Helium-3_mining_on_the_lunar_surface
2 http://iec.neep.wisc.edu/index.php

*

Universum-Solen-Planeterna [14054]

Fråga:
Vilka planeter i vårt solsystem kan tänkas ha en mark som är möjlig att gå på, som människa?

Om man vill göra en resa till månen som privatperson. Skulle det vara möjligt såvida man hade pengar för det?

Vidare undrar jag också hur många människor som gått på månen, och vilka de är? Det var på kvällen, svensk tid, den 20 juli 1969 som första månlandningen skedde, vet jag. Då var det Neil Armstrong och Edwin Aldrin som gick på månen. Men den andra? Var det 1971? Och vilka gick på månen då?

Varför har det inte gjorts fler besök med människor på månen?

Om jag vill en gång besöka månen. Hur ska jag göra det? Finns det någon realistisk möjlighet att man kan göra det innan man dör?
/Christian N, Abrahamsbergsskolan, Stockholm

Svar:
Merkurius, Venus, jorden, Mars och antagligen Pluto har en fast yta. Den enda som är realistiskt att besöka inom överskådlig tid är Mars.

Nej, inte ens Bill Gates skulle klara av det. Man skulle få betala hela utvecklingskostnaden för projektet, och den är enorm!

6*2 = 12 människor har gått på månytan, vilka de är framgår av Project Apollo . Länk 1 är en svensk artikel om apolloprojektet.

Det är för dyrt jämfört med nyttan.

Inom 50 år kan det mycket väl finnas charterresor till månen. Men det kommer att vara mycket dyrt !

Se vidare nedanstående länk om månfärder.
/Peter E

Nyckelord: månfärder [7];

1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Apolloprojektet

*

Universum-Solen-Planeterna [13979]

Fråga:
Hej hej! Jag undrar hur månen kommer att se ut om 100 år? Jag och min kompis håller på att skriva ett arbete om just detta nämligen. Hur skulle man kunna gå till väga om man skulle bygga upp en framtidsstad på månen? Hur skulle det fungera?
/Cicci g, Bjärehovsskolan, Bjärred

Svar:
Månen som sådan skulle se ut precis som i dag. Det finns inget flytande vatten, ingen atmosfär och ingen vulkanism/kontinentaldrift etc. Det är framför allt dessa saker som ändrar utseendet på jorden.

Om 100 år finns det säkert åtminstone en liten koloni med människor på månen. Det finns teknik redan i dag att bygga en koloni, men det är helt enkelt för dyrt. När amerikanarna gjorde sina sex bemannade färder med Apollo 11-17 (13 kom ju inte fram!), var det en prestigetävling med Sovjetunionen, så det fick kosta vad det ville (och det gjorde det ).

För att en koloni skall vara realistisk måste man kunna ta de flesta råmaterial från månen. Det skulle bli alldeles för dyrt att transportera allting från jorden. Om man har energi (antagligen solenergi+kärnenergi) kan man producera syre från mineraler. Metaller finns också. Det största problemet är vatten. Man tror att det kan finnas fruset vatten strax under ytan vid polerna, men det är inte helt säkert. Finns det vatten så är en kolonisation mycket realistisk.

Se vidare länk 1. Sök i Google på 'kolonisation månen'. Lycka till med arbetet!
/Peter E

Se även fråga 9854

Nyckelord: månfärder [7];

1 http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=3119&a=82270

*

Kraft-Rörelse [13663]

Fråga:
Jag kom i diskussion med en kollega angående fallhastighet.

Om två föremål är identiskt utformade, form, yta. Det som skiljer är endast vikten. Om man släpper dessa från t ex 3 000 meters höjd, vilken faller fortast.

Kanske 2 frågor? Vilken kommer fortast upp i maxhastighet och skiljer det på maxhastigheten.

Vad jag lärde mig en gång var att i vakum så faller en fågelfjäder och t ex en sten lika fort. Hur ligger det till?

Måste få svar annars kan vi inte gå vidare med våra liv..... .
/Bengt H, Kävlinge

Svar:
Frågan är ganska lik 869 nedan. Eftersom luftmotståndet vid en given hastighet är samma, så kommer det tyngre föremålet att ha en större netto-kraft nedåt, varför det tunga föremålet kommer att falla snabbast.

Den andra frågan är svårare, men det är ganska klart att det lättare föremålet först når sin maxhastighet. Hur snabbt denna nås beror på det funktionella sambandet mellan luftmotståndet och hastigheten. Maxhastigheten är högst för det tyngre föremålet.

I vakuum faller alla föremål lika snabbt. David Scott och Jim Irwin demonstrerade detta med en fjäder och en hammare framför en TV-kamera vid en av de bemannade månfärderna (Apollo 15), se länk 1 för detaljerad beskrivning.

Hoppas detta avgör era diskussioner!
/Peter E

Se även fråga 869

Nyckelord: månfärder [7]; massa, trög/tung [4]; fallrörelse [31];

1 http://history.nasa.gov/alsj/a15/a15.clsout3.html
2 http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_15_feather_drop.html

*

Kraft-Rörelse [12882]

Fråga:
Vad händer om man har längdhoppstävling på månen, eller stavhopp eller dylikt?
/Simon A, västertorp, sverige

Svar:
Simon! Carolina Klyft skulle vinna .

Det är en mycket komplicerad fråga eftersom så mycket spelar in. Tyngdgravitationen är 1/6 av jordens (1/6g), så om man når samma hastighet i ansatsen hoppar man 6 gånger längre. Carolina skulle alltså hoppa 6*7 = 42m. Tar man dessutom hänsyn till att det inte finns något luftmotstånd på månen så skulle hon hoppa ännu längre. I själva verket skulle ansatshastigheten bli betydligt läge i 1/6g eftersom kontakten med marken blir mycket sämre. Sedan skulle Carolina vara tvungen att bära en rymddräkt som är klumpig och tung, så det skulle ytterligare minska hopplängden.

Apollo-astronauterna som var på månen 1969-72 kom fram till att det effektivaste sättet att förflytta sig till fots var med en serie jämfota längdhopp, vilket några av dem demonstrerade med stor förtjusning.

Andra sporter som utövats på månen (av Alan Shepard, Apollo 14, Alan_Shepard#Apollo_14 , video på länk 1) är t.ex. golf. Fundera på vad är det för fel på CapCom Houstons kommentar till ett av Alan S:s försök: "That one was a bit sliced Al!"
/Peter E

Nyckelord: månfärder [7]; *idrottsfysik [42];

1 http://www.youtube.com/watch?v=KZLl3XwlAIE

*

Blandat [12483]

Fråga:
Varför blåser Neil Armstrongs flagga, när han sätter ner den på månen?
/Hans N, Västermalm, Sundsvall

Svar:
Det har förekommit ett antal ganska befängda "bevis" att månfärderna inte ägt rum, utan att de "fakats" från en TV-studio. Ett sådant "bevis" är nedanstående bild. Det syns mycket tydligt, tycker jag, att flaggan inte utsätts för någon vind, utan att den med avsikt försetts med en stång i överkanten för att flaggan skall synas.



/Peter E

Se även fråga 12697

Nyckelord: månfärder [7];

*

Kraft-Rörelse, Universum-Solen-Planeterna [637]

Fråga:
Hej! Jag har en elev som gör ett eget arbete om månen. En uppgift som vi inte har lyckats få reda på svaret på är: Hur lång tid tar det att åka med "rymdraket" från jorden till månen? Tack för att ni tar er tid. mvh Isabella Åkerlund
/Isabella Å, Individuella Programmet, Kalmar

Svar:
 Det var i slutet av 60-talet som de bemannade färderna till månen startade. Man skickade först upp farkosten i en satellitbana runt jorden. Sedan startade man färden till månen för att där också lägga sig i en bana runt månen. Därifrån "steg" man sedan ner till månytan.

Läs Läs NE-artikeln Apolloprojektet och Wikipedia Apolloprogrammet och Apollo_program .

Fundera När körde man raketmotorerna under färden?

Hela färden med Apollo 11 tog 8 dagar varav transporten till (och från) månen tog c:a 3 dagar.

Hyr Filmen Apollo 13 visar en av färderna som drabbades av en incident. Hyr den i en videobutik!

Nyckelord: månfärder [7];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.