Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

6 frågor/svar hittade

Elektricitet-Magnetism [20751]

Fråga:
Hej, enligt läroboken ska effekterna i varsin spole i en transformator vara (nästan) lika stora. Den ger mig formeln U*I=U*I, dvs att produkten av spänning och ström i primärspolen är samma som produkten av spänning och ström i sekundärspolen.

Om spänningen i den andra kretsen dubblas (genom att dubbla antalet varv, N) så ska alltså strömmen också halveras så att produkten förblir oförändrad.

Med andra ord är spänning och ström omvänt proportionella, men hur kan det stämma?

Lär inte formeln R=U/I att spänning och ström är direkt proportionella? Om spänningen dubblas på ena sidan borde väl strömmen också göra det?

Vad är det som gäller?
/Matyas B, Tullinge

Svar:
Om du har spolar eller kondensatorer i en krets måste du vara försiktig när du beräknar effekt eftersom U och I kan vara ur fas. Dessutom beror effekten av lastresistansen i sekundärkretsen. Beräkningar med transformatorer är ganska bökiga. Länk 1 innehåller en kalkylator som gör det lite enklare.

Se även länk 2 och fråga 12295 .
/Peter E

Nyckelord: transformator [6];

1 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/tracir2.html#c1
2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/tracir.html#c4

*

Elektricitet-Magnetism [20504]

Fråga:
Om man kopplar en spänning till en transformator som är kopplad till en spik så börjar spiken glöda. Vad är orsaken?
/Molly S, Tumbagymnasiet, Tumba

Svar:
Spiken har mycket liten elektrisk resistans, R. Det kommer alltså att gå en mycket stor ström genom spiken. Detta orsakar en temperaturhöjning som smälter spiken. Med traditionella beteckningar är den i spiken utvecklade effekten:

P = U*I = U2/R

För R nära noll blir den utvecklade effekten tillräckligt hög för att få spiken att smälta. Om lindningen på sekundärsidan av transformatorn inte är mycket kraftig kommer den också att smälta och transformatorn förstörs.

Se även fråga 12295 .
/Peter E

Nyckelord: transformator [6];

*

Elektricitet-Magnetism [12295]

Fråga:
Varför kan man ändra spänningen i en transformator med hjälp av olika varvtal på spolarna? En utförlig förklaring ber vi om för vi är en duktig klass.
/Helena L, Asken, Strängnäs

Svar:
Trevligt att ni är en duktig klass! Jag skall försöka mitt bästa !

En transformator är en elektroteknisk komponent som genom elektromagnetisk induktion omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer.

Se nedanstående bild. Stömmen i primärspolen (P) orsakar ett magnetfält av en viss styrka. Magnetfältet transporteras av järnkärnan till sekundärspolen (S). Vi talar här om växelström (du kan inte transformera likström). Magnetfältet ändras alltså hela tiden vad gäller styrka och riktning.

Magnetfältet igenom sekundärspolen varierar alltså med tiden. Detta varierande magnetfält inducerar (orsakar) en viss spänning dV i varje varv av sekundärspolen. Totala spänningen på sekundärsidan med N varv blir då V = N*dV. Spänningen är alltså proportionell mot antalet varv i sekundärspolen.

Transformatorns konstruktion och sambandet mellan spänningar, strömmar och antal varv framgår av nedanstående figur från Wikimedia Commons (Transformer ).

Läs NE-artikeln transformator och kolla länkarna nedan om ni vill veta mer. Transformator är en bra breskrivning på svenska./Peter E

Se även fråga 2516

Nyckelord: transformator [6];

1 http://science.howstuffworks.com/inside-transformer.htm
2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/transf.html

*

Elektricitet-Magnetism [12200]

Fråga:
Min tandborsttillverkare menar att tandborstenheten laddas via induktion. Den kan inte heller "överladdas". Är det sant, och hur fungerar i så fall induktion.
/Michael J

Svar:
Som du säkert har märkt så finns det ingen ”vanlig” elektrisk kontakt mellan laddaren och tandborsten. Istället finns det en spole inne i tandborsten och en annan spole med järnkärna i laddaren. Det är denna järnkärna som sticker upp från laddaren och som fyller ett hål i tandborsten när den laddas. (Så fungerar i alla fall min gamla tandborste med laddare som jag pillat sönder.)

Laddaren sänder en växelström genom spolen. På grund av järnkärnan förstärks detta magnetfält och runt den ”lila pinnen” på laddaren får man ett svängande magnetfält. Detta magnetfält inducerar en ström i spolen som finns inne i tandborsten. Principen är densamma som för en transformator. Observera att detta fungerar endast för växelström.

Inne i tandborsten måste det finns en likriktare innan strömmen kan ladda batteriet. För att detta inte ska bli överladdat finns det en anordning som stänger av laddningen när batteriet är fulladdat.
/Gunnar O

Nyckelord: transformator [6];

*

Elektricitet-Magnetism [7562]

Fråga:
Jag undrar över hur uppladdningen av nickelhydridbatteriet i en eltandborste går till. När man sätter eltandborsten på laddningsenheten blir det ju ingen metallisk kontakt mellan dessa, utan bara "plast mot plast".
/Jan-Erik E, Komvux, Östersund

Svar:
Det är en delad transformator med primärdelen i laddningsenheten och sekundärdelen i tandborsten. Kommunikationen mellan delarna sker med magnetfält genom plasten. Fördelen är att primärdelen med nätspänning blir helt inkapslad, vilket är viktigt i badrumsmiljö.

Vi har kollat frekvensen på växelfältet. Den är inte 50 Hz, utan 20000 Hz. Det är för att få effektivare överföring med små spolar.

Se länk 1 för mer information.
/KS

Nyckelord: transformator [6];

1 http://home.howstuffworks.com/question292.htm

*

Elektricitet-Magnetism [2516]

Fråga:
hur kan man transformera-upp likström. t.ex. i en bil, från 12V till 220 V.
/johan h, vattudalsskolan, strömsund

Svar:
Man omvandlar likspänningen till en växelspänning genom att "hacka upp" den. Sedan kan man använda en vanlig transformator. 
/KS

Nyckelord: transformator [6];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.