Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [12295]

Fråga:
Varför kan man ändra spänningen i en transformator med hjälp av olika varvtal på spolarna? En utförlig förklaring ber vi om för vi är en duktig klass.
/Helena L, Asken, Strängnäs

Svar:
Trevligt att ni är en duktig klass! Jag skall försöka mitt bästa !

En transformator är en elektroteknisk komponent som genom elektromagnetisk induktion omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer.

Se nedanstående bild. Stömmen i primärspolen (P) orsakar ett magnetfält av en viss styrka. Magnetfältet transporteras av järnkärnan till sekundärspolen (S). Vi talar här om växelström (du kan inte transformera likström). Magnetfältet ändras alltså hela tiden vad gäller styrka och riktning.

Magnetfältet igenom sekundärspolen varierar alltså med tiden. Detta varierande magnetfält inducerar (orsakar) en viss spänning dV i varje varv av sekundärspolen. Totala spänningen på sekundärsidan med N varv blir då V = N*dV. Spänningen är alltså proportionell mot antalet varv i sekundärspolen.

Transformatorns konstruktion och sambandet mellan spänningar, strömmar och antal varv framgår av nedanstående figur från Wikimedia Commons (Transformer ).

Läs NE-artikeln transformator och kolla länkarna nedan om ni vill veta mer. Transformator är en bra breskrivning på svenska./Peter E

Se även fråga 2516

Nyckelord: transformator [6];

1 http://science.howstuffworks.com/inside-transformer.htm
2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/transf.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.