Visa fråga/svar

 

Blandat [9621]

Fråga:
Hej och tack för en utmärkt sida. Har två frågor till er.

1. För ett tag sedan såg jag en film som jag tror heter "avgrunden". I en scen i filmen ska huvudpersonen dyka mycket djupt i havet. Han får då en vätska som fyller hans dykardräkt hlet och håller. Denna vätska drar han ner i lungorna och börjar - så att säga - andas fast inte syre utan denna vätska. Finns det något sådant i verkligheten?

2. Ännu en film ska jag nu referera till och det är filmen "flugan". Förstår självklart att denna film är en ren sienfictionfilm, men min fråga är ändå. Forskas det på ämnet (har glömt namnet på vad det kallas, men tror det heter tele*nånting*) att kunna förflytta sig genom att så att säga, lösa upp kroppen, från ett ställe till ett annat? Tror du/ni att man någonsin kommer att lyckas med den bedriften i så fall?

Två frågor som jag grubblat mycket på och hoppas verkligen att ni besvara dessa. Tusen tack på förhand

Kristin
/Kristin E, BredängsGymnasium, Stockholm

Svar:

1. Vad som har diskuterats är att använda fysiologisk koksaltlösning (0.9% NaCl). Vid lågt tryck kan det inte funka, vatten löser alldeles för lite syre (c:a 10 ml per liter). Vid högre tryck löser vattnet mycket mera syre. Djurförsök (möss) visade att det i princip funkade, men problemet var att koldioxiden inte avlägsnades tillräckligt effektivt. Därefter gick man över till freonliknande vätskor, och det funkade bättre. Man har gjort framgångsrika djurförsök på möss och hundar och nu på senare år också på människor. Det var förtidigt födda barn, som riskerade livet på grund av nedsatt lungfunktion. Behandlingen tycks ha varit framgångsrik. Ett hinder för praktisk användning är att man tycks bli ganska "groggy" av vätskan. Kolla sajten!

2. Du menar säkert teleportation, det vill säga momentan transport av kvanttillstånd över godtyckligt stora avstånd. Science fiction filmerna vill göra mera av det, där teleporterar man individer, men det är något helt annat. Kolla svaret nedan. Där finns en hänvisning till en bra artikel i Forskning & Framsteg. Teleportation av kvanttillstånd är påvisat experimentellt, och det är ett hett område. Teleportation av individer finns knappast någon som tror på.
/KS

Se även fråga 9182

Nyckelord: science fiction [6];

1 http://www.imdb.com/title/tt0096754/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.