Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [9182]

Fråga:
Hej Jag har tänkt skriva ett arbete om teleportering och kvantkorrelatering (ickelokalitet). Av att dömma av de fakta jag hittat på internet då bygger desssa fenomen på en hel del avancerad matematik. Så min fråga till er är om ni har tips på någon bok eller internetsite där detta förklaras på ett lättare sätt, helst på svenska. (jag går NV3e)

sen måste jag fråga: Einsteins idée om att de inte finns nån gravitiation utan att massor påverkar varandra pga deras böjning i rummet. Är denna teori omkullkastad av standard modellen med en tänkt gravitaionsförmedlar-partikel?

Tack på förhand
/Erik N, Östra-Gym, Umeå

Svar:
Det finns en bra artikel om teleportering i Forskning och Framsteg, 2001, nr 2 sid 44, Forskning & Framsteg, webbarkivet . Den är skriven av den österikiske fysikern Anton Zeilinger som verkligen är expert på området. Den kräver inga matematiska förkunskaper. Tro inte att du kommer begripa det hela, det går inte. Som du riktigt påpekar, är den yttersta förklaringen att vårt universum är ickelokalt, varje del av universum står i momentan kontakt med varje annan del. Redan Newton funderade över dessa saker. Det finns absolut acceleration men inte absolut rörelse. Varför?

Sen till din andra fråga. En fysikalisk teori gör inte anspråk på att ge den sanna beskrivningen av verkligheten. Vi ska snarare se den som en modell, som är mer eller mindre användbar i olika sammanhang. Den allmänna relativitetsteorin (som ju är en gravitationsteori) är en teori som inte innefattar kvantmekaniken. Det är till och med så illa att de båda teorierna är motsägelsefulla. Det betyder inte att Einsteins gravitationsteori är fel. Alla experimentella tester stämmer överens med den, i motsats till konkurerande gravitationsteorier.
/KS

Se även fråga 4921 och fråga 1820

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.