Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [3320]

Fråga:
Jag har fastnat för det mycket intressanta fenomenet;kul/klotblixt. Vad jag hittills förstått så har man än idag inte någon direkt förklaring på fenomenet, men att det finns en del teorier. Tacksam för alla tips & all information.
/Björn E, Porthälla gymnasium, Partille

Svar:
Visst är kulblixtar ett intressant fenomen. Det beskrivs som ett lysande klot (0.1 - 1 m), som rör sig långsamt, och försvinner efter några sekunder, antingen ljudlöst eller med en knall. De uppträder sällsynt under åskväder, så sällsynt att en människa har liten chans att få se det under sin livstid. Sådana fenomen är svåra att studera. Det är väl känt att om en människa utsätts för oväntade och svårförklarliga synintryck,   är hon väldigt dålig på att berätta om vad som verkligen har hänt. Det vi ser är nämligen inte verkligheten, utan hur hjärnan tolkat signalerna från ögat. Man har inte sett en kulblixt innan, hjärnan vet inte hur det ska tolkas, och det blir tydligen nästan vad som helst. Vi har hittat en bra och balanserad hemsida om kulblixtar: Ball Lightning Page .

Tilläggas skall, att det finns folk som överhuvud inte tror att fenomenet är en realitet. Man kan påminna sig om att forskarna för ett par hundra år sedan tyckte det var en absurd tanke att det skulle kunna ramla stenar från himlen (se Meteorit ). Sällsynta fenomen är svåra att studera.

Se vidare Klotblixt .
/KS/lpe

Se även fråga 2727 och fråga 3216

Nyckelord: blixt [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.