Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [14528]

Fråga:
Hej Lund! Jag har tidigare ställt frågor om helikoptrar då jag bl.a. fått hänvisningar till nedanstånde program.

Angående simmuleringsprogrammet FoilSim http://www.fysik.org/website/links/redirect.asp?ID=326 har jag frågor om följande:

1) I programmet (på Airfoil) finns ett reglage under namnet "Camber", vad är Camber på vingen i detta fall och hur kan man mäta den?

2) Det finns också ett reglage för "Thickness" som ordagrant översätts till "Tjocklek" men vad är det exakt i detta fall och hur kan man mäta den?

3) Hur räknar dom ut arean på vingen? I programmet används dessutom enheten "slugs/cu ft" för densitet, vad är detta i gram per kubikcentimeter?

Våra formelsamlingar har på gymnasienivå inte speciellt bra omräkningar från engelska enheter t ex punds - kilogram, ni vet ingen bra sida på internet för detta? ("formler" åsyftas)

Jag personligen samt Östanå vore väldigt tacksamma om ni på Lund skulle kunna hjälpa oss med frågorna och jag ber så mycket om ursäckt för att ställa fler småfrågor på rad så här.
/Oscar S, Östanå gymnasium, Eksjö

Svar:
Oscar! För det första: vi är inte experter på aerodynamik och det är ett mycket komplext ämne. Appletversionen under Foilsim - simulering av vinge kan ställas in på SI enheter. Det finns flera olika versioner av programmet - både avancerade och mer elementära.

Vad gäller övriga frågor får du försöka läsa i dokumentationen eller länk 1. Camber har att göra med den relativa "bulligheten" på över och undersidan, som jag sa i svaret till fråga 14442. Exakt hur den definieras i programmet vet jag inte.

Eftersom problemet, som sagt, är komplext tycker jag att du hellre bör arbeta experimentellt än teoretiskt. Även för professionell flygplansdesign använder man vindtunnelmätningar!
/Peter E

Se även fråga 14442

Nyckelord: flygplansvinge [8];

1 http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.