Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [14442]

Fråga:
Hej igen Lund! Jag har läst på olika internetsidor att rotorblad med en konvex ovansida och plan undersida genererar stor lyftkraft (bl.a. genom Coanda-effekt). Hur viktigt tror ni det är att tänka på sådana principer vid konstruktion av mindre helikoptrar d.v.s. minihelikoptrar?

I vårat projektarbete skall vi som slutprodukt konstruera en minihelikopter vars rotorblad förmodligen inte kommer vara mer än ca 2-5 m.m. tjocka. Därför undrar vi om det är speciellt viktigt med t ex konvex ovansida i vårt fall.

Tack på förhand!
/Oscar S, Östanå Gymnasium, Eksjö

Svar:
Hej igen Östanå! Coanda-effekten är att mediet följer vingen och kommer om vingen är konvex på ovansidan orsaka en lyftkraft, se länk 1. Problemet är samma som en flygplansvinge, så fråga 12891 är relevant. Där beskrivs programmet Foilsim - simulering av vinge . Använd detta för att simulera olika vingprofiler. Jag har tittat på lyftkraften som funktion av camber (assymmetrin mellan krökningen på översidan och undersidan av vingen, se länk 2). Det är klart att en positiv camber ger större lyftkraft, så jag tycker du skall pröva en sådan profil.
/Peter E

Se även fråga 12891

Nyckelord: helikopter [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Coanda_Effect
2 http://en.wikipedia.org/wiki/Camber_%28aerodynamics%29

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.