Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

3 frågor/svar hittade

Ljud-Ljus-Vågor [15785]

Fråga:
Hej. Vi pratade om ljus på NO lektionen, och då förklarade läraren varför polariserade solglasögon var så bra att använda.

Min fråga är: Man kan ju lägga polariserat glas så det knappt släpper genom något ljus alls (så att dom ligger på 2 olika håll). Släpper de då igenom IR-ljus? Min lärare visste inte detta och ja skulle vilja veta om de gör det.
/Fredrik J, Rolfstorp, Roflstorp

Svar:
Fredrik! Ett polaroidfilter är bara effektivt för ett begränsat vådlängdsområde. Det betyder att korsade polaroidfilter avsedda för synligt ljus fungerar dåligt för IR. Sedan är det UV du behöver skydda ögonen för och det gör solglasögon med rätt sorts plast/glas.

Att använda korsade polaroider för att skydda ögonen är naturligtvis en effektiv men inte särskilt användbar metod. Eftersom inget ljus släpps igenom kan du lika gärna använda en svart bindel!

För en gång skull är det aktuella modet med stora böjda solglasögon som täcker även sidorna en bra idé. De skyddar (om de är gjorda av UV-absorberande material) ögonen även från strålning som kommer från sidan. Så förutom att man ser cool ut visar man att man är klok .

Se vidare nedanstående länk om polaroidglasögon.
/Peter E

Nyckelord: polaroidglasögon [3]; #ljus [63];

*

Ljud-Ljus-Vågor [12225]

Fråga:
Hur tar polaroidglasögon bort reflexer?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
När ljus reflekterat svänger det bara i ett plan och därför kan vi slippa reflexer med polaroidglasögon. Jag förstår hur glasögonen fungerar, men inte varför reflexionen gör ljuset polariserat. Hoppas ni kan hjälpa mig med det.
/Eva B, Sandagymnasiet, Huskvarna

Svar:
Vid reflexion ändras både ljusets intensitet och polarisation. När en ljusstråle träffar gränsytan på ett genomskinligt medium kommer en del av ljuset att brytas och en del av ljuset att reflekteras. Om ljuset faller in mot gränsytan så att den brutna strålen och den reflekterade strålen är vinkelräta mot varandra, så kommer det reflekterade ljuset att vara planpolariserat. Infallsvinkeln som uppfyller sambandet, och alltså ger 100% polariserat reflekterat ljus, kallas för brewstervinkeln.

Om det i brewstervinkeln infallande ljuset är planpolariserat vinkelrätt mot infallsplanet kommer allt ljus att brytas ner i mediet med högre brytningsindex och inget ljus reflekteras.

Vi tar en mycket enkel modell av spridningen, se nedanstående figur: den inkommande vågens E-fält (som definieras som polarisationsriktningen) sätter elektroner i svängning i gränsytan. Komponenten som är parallell med normalen får elektronerna att svänga nästan i den riktning som den reflekterade strålen går (exakt för Brewstervikeln). En dipol strålar inte i denna riktning. Det betyder att den med infallsplanet parallella komponenten inte reflekteras, utan måste gå in i mediet. Den andra komponenten - som reflekteras utmärkt - tas om hand av polaroidglasögonen. Alltså ser vi inget reflekterat ljus.

Se vidare Brewster's_angle ./Peter E

Nyckelord: polaroidglasögon [3]; *vardagsfysik [64]; polarisation [7]; #ljus [63];

*

Ljud-Ljus-Vågor [992]

Fråga:
Hur fungerar polaroidglasögonen???
/andreas a, forsaklackskolan, borlänge

Svar:
Ljuset kan beskrivas som en vågrörelse som är polariserad. För att förklara vad detta innebär kan vi tänka oss en lång sträng på vilken vågor utbreder sig. Strängen kan då svänga till exempel i ett lodrätt plan, eller ett horisontellt. När strängen svänger i endast ett plan så säger vi att vågorna är polariserade.

Ljus har motsvarande egenskaper: När ljuset är polariserat så svänger det i ett plan. Polaroidglasögon fungerar så att de bara släpper igenom ljus som är polariserat i ett visst plan.

Ljus som reflekteras i exempelvis vatten blir polariserat. Vitsen med polaroidglasögonen är då att det kan stoppa det bländande solljuset som har reflekterats, men släpper igenom annat ljus.

Försök Låt ljus reflekteras mot en glasskiva. Ljuset ska falla in snett mot glaset. Tag polaroidglasögon och titta på det reflekterade ljuset. Vrid glasögonen!

Försök Tag två polaroidglasögon och lägg dem över varandra. Vrid det ena paret! Vad händer?

Försök Titta upp mot himlen en solig dag med polaroidglasögon. Vrid huvudet!


/GO

Nyckelord: polaroidglasögon [3];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.