Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

3 frågor/svar hittade

Energi [12940]

Fråga:
1 Hur långt har man kommit i forskningen om miljövänliga bilar?

2 Vilka miljövänliga drivmedel finns förutom etanol och biogas?

3 Vad är det som gör att man inte kommit längre i användningen av miljövänliga bilar?

4 Jag har hört ett rykte om att man skulle kunna driva bilar på vatten, är det sant?

5 Om elmotorer ska utvecklas, var ska vi då få elen ifrån?
/Hanna H, Katrinelund skola, Sundsvall

Svar:
1 Det stora problemet är inte att uppfinna nya bilar utan att bilidustrin skall vilja tillverka dem. Bilindustrin drivs av ekonomi, och så länge dom gör goda förtjänster på traditionella bilar, så fortsätter dom med det. Det finns redan flera konstruktioner som är betydligt bättre.

2 Vad man kan förbättra är dels bränslet, och där är etanol och biogas två exempel. Väte är också en möjlighet, men det kräver en helt annan motor. Sedan har man provat s.k. hybridbilar som har en vanlig motor för långa sträckor. Motorn laddar även ett batteri, som med hjälp av en elmotor kan driva bilen inne i städer. Vanliga elbilar finns också, men de har mycket kort räckvidd eftersom batterier blir stora och tunga.

3 Se ovan.

4 Nej, vatten innehåller inte energi man kan utnyttja för en motor. Möjligen kommer detta av att vatten innehåller deuterium, som kan användas för fusion. Om man överhuvudtaget lyckas bygga en fusionsreaktor inom 100 år så kommer den definitivt inte gå in i en bil!

5 Solenergi, vattenkraft, vindkraft eller kärnenergi. En intressant möjlighet är att med elektricitet från någon av dessa källorna producera vätgas och syrgas genom elektrolys av vatten. Dessa gaser kan sedan i med hjälp av en s.k. bränslecell producera elektricitet som kan driva bilen, se länk 1. Mycket detaljerad information och länkar finns på Fuel_cell . Observera emellertid att vätgasen inte är en energikälla utan en energibärare eftersom vätgasen måste framställas med elektrolys, vilket kostar mycket energi.
/Peter E

Nyckelord: *miljöpåverkan [14]; bränslecell [3];

1 http://fy.chalmers.se/ef/Brcell.htm
2 http://auto.howstuffworks.com/hybrid-car.htm

*

Energi [10751]

Fråga:
Jag håller på med ett projekt om bränsleceller och jag undrar varför det ej fungerar att göra det genom uppdelning av vatten. Är det bara så att det inte fungerar så lätt (alltså att en hel delenergi behövs för processen) eller fungerar det inte? För då borde man kunna använda endast vatten som "bränsle" och efter det är använt i processen att man kyler av vattenångas som bildas och använder det återigen, som ett kretslopp med enda "avfallet" energi.
/Jesper L, Västerviks Gymnasium, Västervik

Svar:
Visst kan man sönderdela vatten till väte och syre, till exempel med elektrolys, men det kostar energi. Det är ju precis den energi man vinner när väte och syre bildar vatten i en bränslecell. Man vinner alltså inte energi på att sönderdela vattnet. Eftersom verkningsgraden inte är 100% förlorar man energi. Däremot är vätgas ett alternativ för att lagra energi. Man får bara tillbaka 30% av den el som man satsade på att framställa vätet. Detta utreds i Nationalencyklopedin i artikeln om väte (länk 1). Se även länk 2, Bränslecell och Fuel_cell .
/KS

Nyckelord: bränslecell [3];

1 http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/väte#väte-i-energisystem
2 http://fy.chalmers.se/ef/Brcell.htm

*

Blandat, Energi [1048]

Fråga:
1 Hur separeras väte från vatten i praktiken?

2 Vad krävs för att väteatomer skall bli vätgas?

3 Finns det motorer som drivs med vätgas?
/Tapio L, primus, Östersund

Svar:
1 Genom elektrolys.

2 Om väteatomer kolliderar (vilket de gör ofta om densiteten är tillräcklig), så slår de ihop sig två och två och bildar H2-molekyler.

3 Ja. De mest effektiva är att använda sig av så kallade bränsleceller, där man låter väte och syre reagera för att producera elektricitet. Sedan använder man en vanlig elektrisk motor. Observera att slutprodukten blir vatten, så man får inga skadliga utsläpp. Den största svårigheten med denna sorts motor, som skulle kunna användas i bilar, är att på ett effektivt och säkert sätt lagra vätet och syret.
/Peter Ekström

Nyckelord: bränslecell [3];

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.