Visa fråga/svar

 

Blandat [21223]

Fråga:
Tidens riktning
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej! Tiden går endast åt ett håll, om den går, sägs det, och entropiökningen lär vara ett tecken på det. I en åratalsgammal odaterad tidningsnotis sägs det att kaonernas sönderfall/förändringar också är ett tecken på tidspilens riktning, enligt CERN. Finns det fler i fysiken fastställda tecken på tidens enkelriktning?
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Thomas! Detta är en svår fråga. Det är till och med så att det är ett av fysikens olösta problem, se List_of_unsolved_problems_in_physics#General_physics/quantum_physics .

Svenska Wikipedia säger: om Tidens riktning
Vad är det för skillnad på framåt och bakåt i tiden? Varför upplever vi olika riktningar i tiden som väsensskilda, men inte olika riktningar i rummet? Varför är de flesta, men inte alla, naturlagar tidssymmetriska? Vilken relation har detta till CP-brott och termodynamikens andra huvudsats? Finns det undantag till lagen om kausalitet? Är det förflutna unikt, eller finns det flera förflutna? Framtiden? (Fysikens_olösta_problem )

Ja, det finns andra fenomen som eventuellt kan definiera en tidspil, se Arrow_of_time och Tid#Tidens_gång,_tidens_riktning .

Se även fråga 1298 och 19290 .
/Peter E

Nyckelord: tid [10];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.