Visa fråga/svar

 

Värme [21189]

Fråga:
Hej, Frågan handlar om värmeledningsförmågan i olika material. Var går gränsen (W·m-1·K-1) för att bestämma om ett material är en bra eller dålig värmeledare? T.ex. säger man ibland att vatten leder värme bra (0,6), medan glas leder dålig (1,0). Erfarenheten säger ju att glas leder ganska bra. Vatten har ju hög värmekapacitet och transporterar värme bra, men det är ju något annat (konvektion) än konduktivitet. Även för plast (det finns ju många olika sorter), som används ofta för att isolera mot värmeledning, t.ex. handtag på kastruller, hittar jag ett värde på t.ex. 0,5. Då borde ju även vatten anses som dålig värmeledare.
/Barbara S, Vaxmoraskola, Upplands Väsby

Svar:
Det finns ingen definition för vilka ämnen är goda och dåliga värmeledare. Däremot kan man tala om relativa värden på värmeledning, se Värmeledningsförmåga . Ett problem är emellertid att värme kan överföras på flera olika sätt, bland annat ledning, konvektion och strålning.

Ta ett enkelt fönster som exempel. Värmetransporten sker genom ledning i glaset och konvektion från/till omgivningarna. I detta fallet är det värmeövergångstalet luft/glas som dominerar. Detta kan men se genom att mäta temperaturen hos inre glasytan: glasytans temperatur är mycket nära den hos den yttre glasytan. Glaset som sådant gör alltså mycket litet "motstånd" för värmetransport.

Se fråga 19742 för mer om värmetransport och fråga 3874 om värmeledning i metaller.
/Peter E

Nyckelord: värmeöverföring/transport [46];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.