Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17955]

Fråga:
Kan ni hjälpa mig med att svara på frågan Vad är ström? så att ett förskolebarn kan förstå. Har inte hittat så tydlig beskrivning. Tack på förhand Monica
/Monica P, högskolan, Kristianstad

Svar:
Elektrisk ström uppstår då elektrisk laddning förflyttas. Ström definieras som laddning per tidsenhet. Den elektriska laddningen i form av partiklar är vanligtvis elektroner men kan även vara joner (atomer/molekyler med laddning). Se Elektrisk_ström .

Elektrisk ström mäts i enheten ampere som är SI-enheten för elektrisk ström. Enligt definitionen är 1 ampere den ström som, när den passerar genom två raka och parallella ledare med oändlig längd och en meters avstånd mellan varandra, ger upphov till en kraft på 2·10-7 newton per meter (N/m) mellan ledarna.

Oavsett hur strömmen transporteras så definieras riktningen hos elektrisk ström från pluspolen till minuspolen. För en metallisk ledare där strömtransporten sker med fria elektroner (negativa) kan det vara förvirrande, men det är bara en praktisk konvention som ger en konsekvent beskrivning för olika sätt att leda ström.

En elektrisk ström i en ledare kan genom ledarens resistans ge värme (värmeelement, glödlampa) eller genom magnetfältet den skapar ge rörelse hos en magnet (elektrisk motor).

För att förflytta laddningarna krävs en elektrisk spänning, se fråga 12115 . Spänningen kan skapas antingen genom att man separerar olika laddningar (batteri) eller påverkar en ledare (spole) med ett varierande magnetfält (generator). Se Elektrisk_spänning .

Den utvecklade elektriska effekten P (energi/tidsenhet) är

P = U*I

där U är spänningen och I strömmen.

Se fråga 9549 för en uppskattning av elektronernas drifthastighet.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.