Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [14693]

Fråga:
Problem med heliumatomens radie
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Enligt Nationalencyklopedin är väteatomens radie 53pm och heliumatomens radie 128 pm. Det "brukar" ju vara så att radien minskar (pga den elektriska kraften mellan kärna och elektroner)om man går från vänster till höger i det periodiska systemet. Finns någon bra förklaring till att heliumatomens radie är så stor?
/Göran K, Malmö Borgarskola, Malmö

Svar:
Göran! Jag kan inte hitta de siffror du ger. Nationalencyklopedin ger kovalenta radier för H och He som 37pm och 50pm. Det är dock fortfarande så att He är större. Nu är emellertid begeppet kovalent radie för He mycket skumt eftersom definitionen är "den verkningsradie som en atom har då den är kovalent bunden till en annan atom av samma slag". He binder inte till sig själv, så siffran är skum i sig.

Om vi i stället tittar på teoretiskt beräknade radier från WebElements så ges radierna 37 och 31pm, dvs He är lite mindre. Figuren nedan visar data för alla grundämnen. Man ser att trenden är helt genomgående att det första grundämnet i en period (när ett nytt skal påbörjas) alltid är det med störst radie. Sedan minskar radien eftersom kärnladdningen ökar.

Observera emellertid att "atomradie" är ett dåligt definierat begrepp eftersom elektronerna inte går i bestämda banor på ett visst avstånd från kärnan (som planerna gör kring solen), utan de bildar ett "sannolikhetsmoln". T.ex. kan en s-elektron från ett yttre skal i en tung atom faktiskt befinna sig inne i atomkärnan!/Peter E

Nyckelord: atomradie [8];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.