Visa fråga/svar

 

Blandat [658]

Fråga:
Hej! Jag undrar lite kring en laboration. Det är när man tänder ett värmeljus i ett vattenbad och ställer ett kärl över. Då stiger vattennivån och ljuset slocknar. Jag har fått två förklaringar från påstått välunderättat håll på detta. Den gamla som säger att syret förbränts och att koldioxiden till viss del lösts i vattnet och den senare att det bara beror på värmeutvidgning och sedan avkylning. I det senare fallet borde det väl bubbla ut luft när denna värms upp i bägaren? Kanske ligger det gamla svaret inom kemins värld men ni kanske ändå kan svara på detta triviala men intressanta problem.
/oskar g, Kråkbergsskolan, luleå

Svar:
Stearin innehåller mycket väte men också kol. Vid förbränningen av syret bildas därför både vatten i gasform och koldioxid.

En kolatom och en syremolekyl (alltså två syreatomer) reagerar och bildar en koldioxidmolekyl. Detta innebär att man tillför lika många koldioxidmolekyler till gasen som det försvinner syremolekyler. Volymen ändras inte på grund av detta eftersom ett visst antal gasmolekyler alltid tar lika stor plats, oavsett vilken gasen är (allmänna gaslagen).

En syremolekyl som omvandlas till vatten ger däremot upphov till två vattenmolekyler. Detta innebär att gasen tillförs dubbelt så många vattenmolekyler som den förlorar syremolekyler, och en volymökning sker. Här är resonemanget igen men med kemiska formler:

Stearin är i stort sett ett kolväte med två gånger så många väteatomer som kolatomer (se Stearin ). Förbränningsreaktionen blir då:

H2C + 1.5 02 -> H2O + CO2

Antalet molekyler i gasen ökar alltså vid förbränningen (från 1.5 till 2). Då dessutom temperaturen stiger så borde gasvolymen öka – varm gas tar nämligen upp större plats än kall gas. Men i experimentet ser vi att gasvolymen i själva verket minskar. Förklaringen till det är att all vattenångan efter hand kondenserar så att bara koldioxiden blir kvar i gasform. Vi går alltså från 1.5 syremolekyler i gasen före reaktionen till 1 koldioxidmolekyl efter reaktionen. På så vis får vi ett undertryck under kärlet och vattnet i vattenbadet sugs upp och släcker ljuset.
/GO/lpe

Nyckelord: gaslagen, allmänna [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.