Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [5858]

Fråga:
Hej För över 20 dagar sedan skickade jag en fråga till er, jag skickade även in en kopia av den till er för ca 5 dagar sedan, varför får jag inget svar ? Om det nu är så att ni inte kan svara på min fråga så kan ni väl ge mej adressen till någon som kan det.

Frågan löd: Om jag står på jordens yta och månen befinner sig på en höjd av 380 000 km fron jorden. Månens gravitaton kommer att påverka mig lite grann,så att jag väger lite mindre, om vi antar att jag i vanliga fall väger 80 kg, exakt hur mycket mindre skulle jag väga i en sådan situation ?

Ni kan väl skicka svaret och helst en liten förklaring till varför jag inte har fått något svar till min adress: gue628@hotmail.com


/Gustav L, Örjanskolan, skellefteå

Svar:
Det finns perioder då vår kapacitet att svara är lägre än normalt. Vi har andra arbetsuppgifter. Du är inte ensam. Just nu (2000-06-04) ligger flera hundra frågor obesvarade, tyvärr.

Utgår vi från Newtons gravitationslag (se nedan) blir kvoten mellan månens dragningskraft (f) och jordens dragningskraft (F)

f / F = (m / M) / (R / r)2

där m och M är månens och jordens massa och r är avståndet till månen och R är jordens radie. Sätter vi in m / M = 1 /81 och
R / r = 6370 / 378000, får vi f / F = 0.0000035 eller 3.5 miljondelar. Kraften f är ju riktad mot månen, så du kan bli både lättare eller tyngre, beroende på var månen står.

Månen har en annan effekt, som inte är så väl känd. Man brukar säga att månen snurrar runt jorden, men egentligen är det fel. Månen och jorden snurrar runt en gemensam tyngdpunkt. Man kan lätt räkna ut att den ligger inne i jorden, rakt under månen, en kvarts jordradie under markytan. Detta ger upphov till en centrifugalkraft, som varierar i storlek och riktning under dygnet.

Det är summan av dessa två fenomen som är den fysikaliska förklaringen till tidvattnet. Solen har också inflytande, fast mindre.
/KS

Se även fråga 3277 och fråga 3520

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.