Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [4752]

Fråga:
Om man släpper en boll och låter den falla till marken för att sedan studsa upp igen går en del av energin förlorad, den kommer inte upp i samma höjd som man släppte den ifrån. Är detta en oelastisk stöt?

Jag släpper två bollar rakt ovanför varandra, den mindre strax ovanför den större så att de krockar när den större är på väg upp igen. Den mindre bollen får mycket större energi än när den studsar själv, den studsar iväg med stor kraft. Den stora bollen däremot stannar nästan helt efter kollisionen. Är detta också en oelastisk stöt? Är den totala rörelseenergin mindre än innan kollisionen?
/Susanna Ö, Partille

Svar:
Det är riktigt, att bollen förlorade energi, innebär att stöten inte var helt elastisk. Exempel på en oelastisk stöt: släpp ett ägg.

Exemplet med två bollar är ett bra exempel på rörelsmängdens (hastigheten*massan) bevarande. Den lättare bollen får alltså högre hastighet.

Tänk efter: Vilken är den högsta hastighet den lilla bollen kan få?

Om du har Internet Explorer som bläddrare så kan du titta på Studssimulatorn, som är en simulering av och förklaring till processen. Se Studssimulator .
/KS, PE

Se även fråga 153

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.