Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [2645]

Fråga:
Vid åska: Varför möts den nedersta förurladdningen av en motsatt förurladdning som skjuter upp från marken och möter den nedåtgående förurladdningen ca 30 meter upp?
/ANDREAS S, KOMVUX, FALUN

Svar:
Det är när blixten slår ner i spetsiga föremål, som man kan få det förloppet. Redan innan blixten slår ner, sker en sorts urladdning (koronaurladdning) från spetsen. I mörker kan man se ett fladdrande ljussken, som utgår ifrån spetsen. Man kan också höra ett fräsande ljud. Sjömän som såg det skenet i masttopparna kallade det Sankt Elmseld. Det hela beror på att den elektriska fältstyrkan är hög vid en spets. Ju högre fältstyrkan är, desto livligare blir koronaurladdningen. När förurladdningen banar sig väg ner från molnet, ökar fältstyrkan dramatiskt. Startande från koronaurladdningen, börjar en ny förurladdning bana sig väg uppåt från spetsen. När de båda förurladdningarna möts har vi fått en ledande kanal mellan moln och spets, och huvudblixten går. Den kan sen följas av flera urladdningar i samma kanal. Detta är en något förenklad beskrivning. Det bör också påpekas att det finns flera olika blixtförlopp.

Studera koronaurladdningarna med bilradio

Kör man i närheten av ett åskväder kan man höra koronaurladdningarna från bilradioantennen som ju är en spets) på AM (mellanvåg). Det hörs som knäppningar. När fältstyrkan ökar, kommer knäppningarna tätare. När tidpunkten för en blixt närmar sig, övergår knäppningarna till ett tjut, alltså flera hundra knäppningar per sekund. Så går blixten, förhoppningsvis inte i antennen, och det blir knäpp tyst. Efter en stund börjar knäppningarna igen, och förloppet upprepas. Kör man under en kraftledning, försvinner knäppadet (faradaybur). Man kan känna sig säker i en vanlig personbil, eftersom den fungerar som en faradaybur. Ska man kliva ut, kan man passa på när det inte knäpper. OBSERVERA: Man måste lyssna på AM, på FM hörs det inte. 
/KS

Se även fråga 356 och fråga 3578

Nyckelord: blixt [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.