Visa fråga/svar

 

Blandat [20984]

Fråga:
Det kanske bara är jag som ä dålig på att leta information men jag vore ändå väldigt tacksam för lite hjälp. Vi har gjort den där välkända labben med aktivt kol, läsk och filtrering. Jag har förstått att kolet eftersom det har flera bindningar sätter sig samman med vissa ämnen i läsken vilket gör att även de stannar kvar i filtret då ölet gör det. Därför blir det mindre kvar på slutet. Vad är orsaken till att kolet sätter sig saman med just det det gör? Vad händer liksom kemiskt? Hur ser reaktionerna ut med riktiga formler? Vad jag kan förstå blir sockret kvar liksom aromerna, men inte färgämnet och koldioxiden. Vad beror det på att just de försvinner/åker ihop med kolet? Och vad får ph-värdet att plötsligt bli neutralt? Antar att det är eftersom koldioxiden och fosforsyran(surhetsreglerande medel) försvunnit. Har det de förresten, eller var det en förhastad slutsats att också det var var borta eftersom filtratet var neutralt? Vore jättetacksam för utförligt svar. Det jag hittat känns så flummet och ej exakt, ingenstans lyckas jag hitta vad det är som verkligen händer på molekylnivå.

M.v.h. Evelina
/Elina D

Svar:
Evelina! Detta är närmast en kemifråga, så vi kan inte säga mycket. Här är en frågelåda för flera ämnen, inklusive kemi: Frågelådor, Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap .

Det finns en bra artikel i Wikipedia, se Aktivt_kol . Där kan man se att aktivt kol får sina speciella egenskaper från strukturen som är amorf och mycket finfördelad. I förhållande till massan har alltså aktivt kol mycket stor yta som med van der Waals-krafter (se fråga 14434 ) kan binda vissa molekyler. Denna egenskap är analog med nanopartiklar, se fråga 17190 .
/Peter E

Nyckelord: *kemi [22];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.