Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20380]

Fråga:
Hejsan! Jag har en fråga angående från mitt gymnasiearbete:Jag släpper två bollar på varandra, tennisboll ovanpå basketboll på 1m höjd. Jag får ut att rörelseenergin blir 6,612 Joul innan studsen, efter studsen får jag rörelseenergin 14,857 Joul. Logiskt så får tennisbollen mer energi. Men jag vill veta vart den extra energin kommer ifrån? som gör att tennisbollen far upp i mitt fall 2,25 m. När bollen var själv for den upp 0,54m. "försvinner" inte energi vid studsen till värme bland annat?
/Ronja S, Räddningsgymnasiet Sandö, Kramfors

Svar:
Ingen fara Ronja! Om studsen är idealisk (studskoefficienten=1) så bevaras både rörelsemängd och total energi. Den ökade energin hos tennisbollen tas från basketbollen. Eftersom basketbollen är betydligt tyngre märks detta knappast.

Höjdförhållandet 14.857/6.610=2.25 låter rimligt även om det är långt till idealfallet 9. Detta beror på att massförhållandet mellan tennisboll/basketboll inte är 0 utan betydligt större. Du har även att ta hänsyn till inre friktion (studskoefficienten mindre än 1).

Om du mäter hur högt basketbollen studsar med och utan tennisboll kan du få en känsla hur mycket energi som tas från basketbollen i kollisionen med tennisbollen.

Jag tror du skulle få bättre resultat med en pingisboll, en stålkula och ett lagom stort genomskinligt plaströr.

Se fråga 153 och 19043 .
/Peter E

Nyckelord: elastisk stöt [12];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.