Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [20345]

Fråga:
Fortsättning på frågan om väskan och arbete! Att hålla en tung väska i handen är ansträngande utan att man utför något arbete. Man blir trött i armen och kanske svettig till slut och måste ställa den på något. å säger fysiken. Varför är det ansträngande om inte något arbete utförs? Beror det på att den fysikaliska definitionen av arbete har ett inslag av godtycklighet? Den som håller väskan i handen och blir trött på grund av tyngdkraften blir lika trött om han håller väskan i handen i en hiss som accelererar likformigt. I detta fall förflyttas väskan i rummet och ett arbete blir utfört...
/martin e, umeå

Svar:
Vi har diskuterat detta problem i detalj i fråga 13327 .

Nej, den fysikaliska definitionen av arbete är ingalunda godtycklig. I ditt exempel med hissen utför hissmekaniken ett arbete på väskan, dig och hissen förutsatt att hissen rör sig uppåt (se ovanstående svar vad gäller nedåtgående hiss). Arbetet förvandlas till potentiell energi (lägesenergi).

Se fråga 12177 för fysiologiska effekter av "arbetslösa krafter". I fråga 14380 diskuteras varför arbete är beroende av inertialsystem.
/Peter E

Nyckelord: arbete [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.