Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [19025]

Fråga:
Nedan beskrivs några olika rörelsesituationer. Rita dels en st-graf, dels en vt-graf till varje rörelsesituation. Graferna ska vara principiellt riktiga. a) Olle cyklar iväg till skolan. Ungefär halvvägs passerar han en vägkorsning där han stannar för att släppa fram en massa bilar. Därefter fortsätter han cykla till skolan med dubbelt så hög hastighet som innan.. b) Ett tåg färdas med konstant hastighet, bromsar med konstant (negativ) acceleration till en lägre hastighet. Därefter fortsätter det att köra med konstant hastighet. c) En boll kastas i låg hastighet i riktning mot marken från ett högt stup. Efter en stund har luftmotståndet gjort så att bollen faller med konstant hastighet. (Grafen ska visa den tid bollen är i luften fram till att den nått konstant hastighet pga luftmotståndet)

Jag skulle behöva en förklaring hur jag ska lösa dessa uppgifter, jag är jättedålig på att rita grafer och skulle vilja ha en enkel men pedagogisk förklaring hur a), b) och c) enklast löses.
/Aniqa B, Östra Real

Svar:
Aniqa! Tanken är väl att du åtminstone skall försöka lösa uppgifterna själv. Dessutom ger en enkel googling (med användande av valfri sökmotor ) flera träffar med svar. I fråga 18479 finns en genomgång av v-t diagram. Länk 1 i denna fråga innehåller en mycket detaljerad beskrivning av a-, v- och s-diagrammen.

Lank 1 nedan ger utmärkta svar på snarlika varianter på dina frågor.
/Peter E

1 http://www.matematik.lu.se/cgi-bin/query/search.cgi?swords=Olle+cyklar&wholeword=1&logop=and

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.