Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16875]

Fråga:
Vi har precis börjat prata om mekaniskt arbete i skolan, och jag har några funderingar rundet det.

1.Min lärare säger att man inte uför något mekanisk arbete om man går runt med en bok, eller om man står helt stilla med en bok i armarna, varför inte?

2.Vad är det som krävs för att man ska kunna kalla något mekaniskt arbete? Det krävs väl en motkraft och det existerar i fråga 1 som luftens friktion och jordens dragningskraft. Är det en motkraft som behövs så utför man mekaniskt arbete i de flesta fallen på vår jord.

3.Om du t.ex. trycker ner en pingisboll under vattnet i en hink, så borde jag göra ett mekaniskt arbete. Men om jag istället låter armen falla (med hjälp av tyngdlagen), och trycker på så sätt ner bollen, utför jag något mekaniskt arbete då?
/Arvid B, Djuråsskolan, Gagnef

Svar:
Arvid!

1 Din lärare har rätt! Se fråga 13327 nedan.

2 Se ovan! Ja, det krävs en kraft som antingen motverkar tyngdkraften eller kompenserar för friktion. I första fallet blir arbetet potentiell energi hos det du lyfter, i det andra fallet blir arbetet värme. Om du påverkar kroppen med en större kraft än motkraften, kommer kroppen att accelereras - arbetet blir rörelseenergi. Om det inte finns någon bromsande kraft kommer föremålet att fortsätta rakt fram utan att man påverkar den med en kraft (tröghetslagen) - se jonglerandet med apelsiner i slutet på videon om livet på ISS i fråga 13287 nedan.

3 Det är jorden som genom tyngdkraften utför arbetet. Din arm har potentiell energi som frigörs för att trycka ner pingisbollen. Du har redan utfört arbetet när du lyfte upp armen.
/Peter E

Se även fråga 13327 och fråga 13287

Nyckelord: arbete [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.