Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [16080]

Fråga:
Hej :) Jag skriver en fysikuppsats om Newton. Jag har stött på ett problem, och jag skulle vara tacksam för hjälp. Men jag är inte så jätteinsatt i fysik, så min fråga kan verka lite dum. I en bok jag lånat på biblioteket så står det att Newton ansåg att teleskopen på hans tid, vilka var byggda på linser, var defekta eftersom linsen bröt vitt ljus och att man då skulle se det som massa olika färger, och inte vitt. Han föreslog istället reflekterande teleskop, byggda på speglar. Men på Wikipedia läste jag att man idag använder både linsteleskop och spegelteleskop. Linser används väl också i till exempel glasögon och kikare? Jag förstår inte hur det skulle fungera i fall Newtons teori stämmer. Har man utvecklat linser så att de inte ger en förvrängd bild? Hade Newton fel? Eller har jag bara missuppfattat någonting?
/Evlin G, Stålforsskolan, Eskilstuna

Svar:
Evlin! Newton hade rätt att det var problem med linsteleskop: olika färger fokuserar inte i samma punkt, s.k. kromatisk aberration. En vit stjärna avbildas inte som en vit punkt utan som en suddig färgad fläck. Ett sätt att komma tillrätta med detta var att använda en spegel i stället för lins. Anledningen till att ett spegelteleskop saknar kromatisk aberration är att alla färger (våglängder) påverkas exakt lika av en spegel.

I dag kan man tillverka linser som i stort sett kompenserar för den kromatiska aberrationen genom att sätta samman linser mer flera sorters glas, se Chromatic_aberration .

Se länkarna i fråga 10150 nedan för mer om teleskop.
/Peter E

Se även fråga 10150

Nyckelord: teleskop [10];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.