Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [15459]

Fråga:
hej! vi skulle vilja veta hur man ritar ett hastighet- tid diagram över ett temporafexperiment som vi gjort i skolan. En tyngd faller med fritt fall mot marken. Vi har nu suttit och jobbat med frågan i flera timmar och vi har ritat ett vt-diagram som vi hoppas stämmer. Grafen skär inte T-axeln i origo, kan det vara rätt ändå? Sen ska vi räkna ut accelerationen som borde bli 9,82 m/s2 eftersom det är gravitationen. Men vi får inte riktigt det. Kan du hjälpa oss snälla??? Tack på förhand Linnea, Malin och Hanna
/Linnéa, Malin och Hanna B, Södra Latin, Stockholm

Svar:
Hej flickor! Utan att se ert diagram är det lite svårt att se problemet. I ett hastighet-tid diagram skall man plotta hastigheten på den vertikala axeln och motsvarande tid på den horisontella. Om det är frågan om ett fritt fall så är det naturligt att definiera "släppögonblicket" som t=0. Hastigheten v är då också 0, så kurvan skall gå genom origo.

Eftersom accelerationen är konstant (bortsett från luftmotståndet, och det kan man göra i början om det fallande föremålet har hög densitet) får man en rät linje med lutningen (Dv/Dt) lika med tyngdaccelerationen.

Se vidare ESAs utbildningspaket för Internationella rymdstationen , välj Vetenskap En lektion om acceleration för en trevlig interaktiv demonstration. Länken innehåller även många andra bra demonstrationer och övningar.
/Peter E

Nyckelord: kastparabel [8];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.