Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [14870]

Fråga:
Hej! Jag blev glad när jag hittade en likadan fråga som min egen i forumet, men jag tyckte inte ni svarade på den. Han hävdar att det gör ondare att bli träffad av en boll (fotboll, handboll eller snöboll) från ca 5 meter, än om man blir träffad från ca 0.5 m. Vad beror detta på, som Ni kanske förstår anser han att bollar accelererar/har en högre fart efter det att bollen släppt ex. handen. Vad kan detta bero på?

Önskar ett bättre svar än ni gav. Ökar accelerationen efter en stund pga av att deformationen försvinner?
/Anna B

Svar:
Hej Anna!

När bollen väl lämnat handen påverkas den bara av en kraft: en bromsande kraft från luftmotståndet (vi kan bortse från tyngdkraften - den ökning i hastighet en höjdskillnad skulle kunna ge upphov till bör vara mycket liten). Bollen kan alltså inte öka farten, utan farten minskar. Om effekten du beskriver är verklig måste den bero på någon annan orsak är fysikaliska lagar.

Jag har diskuterat effekten med en f.d. handbollsmålvakt, och hon bekräftar helt vad du beskriver. Vad kan upplevelsen då bero på? Ja, för det första är upplevelsen av smärta komplicerad och personlig. Dessutom har det betydelse var man träffas. Låt oss se om vi kan hitta några skäl till effekten.

1 Jag tror inte att bollens deformation är orsaken. Dels för att en normal handboll är så hård att den knappast deformeras och dels eftersom min handbollskonsult säger att en nypumpad boll (som deformeras ännu mindre) gör ännu mer ont!

2 Kanske skjuter skytten inte lika hårt om målvakten är nära? Skytten kanske inte fullföljer skottrörelsen inklusive handledsrörelsen på normalt sätt, eventuellt av rädsla att skada sig genom att slå i den utrusande målvakten, av omsorg om målvakten eller rädsla att åka på en utvisning för att ha drämt till målvakten.

3 Det hårdaste skottet är ett skott som avlossas högt - ungefär i huvudhöjd. Om den som träffas är nära bör träffen ta på överkroppen, i bästa fall på armarna. Om den som träffas står längre ifrån kan det ta på känsligare ställen, t.ex. insidan av låret.

Man behöver göra kontrollerade experiment för att mäta effekten. En mekanisk kanon som skjuter ut bollen med konstant hastighet och en målvakt som är tillräckligt korkad för att utsätta sig för träffar från olika avstånd. I vilket fall som helst får man beundra handbollsmålvaktens mod att med alla delar av kroppen försöka stoppa även de hårdaste kanonskott.

Tyvärr är detta vad som går att åstadkomma med enkel fysik och utan kontrollerade experiment .
/Peter E

Nyckelord: *idrottsfysik [42];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.