Visa fråga/svar

 

Blandat [14212]

Fråga:
Hejsan! Hur det kommer sig att när man kokar vatten i t.ex en kastrull, och häller i salt så bubblar det en kort stund mycket mer på bottnen där du hällt i saltet? Har klurat på det här länge men inte lyckats komma till någon lösning, skulle verkligen uppskatta svar.
/Robin L, Aleholm, Sävsjö

Svar:
Länken nedan innehåller en inte alltför svår artikel om hur vatten kokar. Om nu tittar noggrannt på en kastrull med vatten som börjar koka, skall du se att alla bubblor börjar vid kastrull-ytan (botten eller sidan). Detta beror på att ytspänningen gör att det kostar mycket energi att göra en liten hel bubbla. Det kostar mindre att göra en halv bubbla vid en fast yta eftersom den plana ytan mot det fasta materialet inte bidrar till ytspänningen.

Saltet gör samma sak som kastrull-ytan - det tjänar som kondenskärna för nybildade bubblor. När du häller salt i kokande vatten ser du att det kommer massor med små bubblor från området med salt. Bubblorna kan inte bli särskilt stora eftersom saltkornen är små (pröva gärna med grovt salt, jag har inte provat men det bör ge större bubblor). Efter en stund har saltet lösts i vattnet, och då finns inga kondensationskärnor så småbubblorna försvinner.
/Peter E

Nyckelord: kokande vatten [17];

1 http://www.stanford.edu/group/Zarelab/pubsweb/pub%20links/747.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.