Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [12879]

Fråga:
Jag har läst i tidningen om en rymdfarkost som ska jaga ifatt en komet och som ska öka farten genom att cirkulera runt jorden, solen och mars. Hur är det möjligt? det kan väl ej vara gravitationen som farkosten utnyttjar, för det får jag inte ihopp med energi lagarna! Så min fråga är hur kan farkosten accelerera genom att cirkulera runt planeterna?
/Sebastian L, Hagagymnasiet, Norrköping

Svar:
Sebastian och även Sven A, Hagagymnasiet!

Ja, det går att accelerera på det sättet. Det låter som trolleri, men det är bara vanlig mekanik! En förenklad analogi visas i Studssimulator , se fråga 153 . Här accelereras den lätta bollen från hastigheten v till hastigheten 3v genom att kollidera med en tung boll med hastigheten v.

I Gravitational slingshot beskrivs tekniken närmare. Se även fråga 3831 .

Om man tänker sig en bana enligt nedanstående figur (från länk 1) ser man att sonden påverkas av en kraft åt vänster när den passerar nära planeten. Sonden kommer alltså att accelereras åt vänster. Om sonden följt en bunden bana (ellips) så hade denna acceleration kompenserats av en acceleration åt höger. Nu har emellertid sonden en obunden bana (parabel/hyperbel), så accelerationen åt höger kommer inte till stånd.

Energilagarna klaras av att en planet är enormt mycket tyngre än en rymdsond, så sondens ökade energi tas från planetens rörelseenergi, men planetens hastighet minskar inte märkbart.

Se även fråga 19043 och länk 2./Peter E

Nyckelord: gravity assist [2];

1 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/doubal.html#c3
2 http://www2.jpl.nasa.gov/basics/grav/primer.php

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.