Visa fråga/svar

 

Blandat [12841]

Fråga:
Hej. Jag noterade en intressant sak igår. Solen sken in genom fönstret och ljuset begränsades av en skarp "skuggkant" på väggen (orsakad av fönsterkarmen). När skuggan av mitt ansikte närmade sig skuggkanten och kom tillräckligt nära böjde sig skuggan av mitt ansikte sig in mot skuggkanten.

Hur kommer sig detta fenomen?

MVH Mattias
/Mattias W, FryshusetsKunskapsCentrum, Stockholm

Svar:
Mattias!

Din observation verkar mycket svår att förklara, särskilt utan att ha närmare kännedom om ljusförhållandena och geometrin i rummet där du befann dig. En stunds funderande ledde dock till två tänkbara förklaringar. Den jag håller för troligast är att du själv, när du böjde dig närmare väggen, plötsligt blev belyst även från ett annat håll än tidigare. Det skulle ju få som konsekvens att din skugga ändrade position i förhållande till den från fönsterkarmen. Det verkar inte sannolikt att skuggans förflyttning skulle bero på något ljusspridnings eller -brytningsfenomen.

Det skulle eventuellt också ha kunnat röra sig om någon slags synvilla - det finns ju en del klassiska sådana som har att göra med ögats respons på mörka och ljusa ytor. Bilden nedan visar en sådan synvilla: den horisontella "balken", som egentligen är enfärgad, ser ut att vara mönstrad i olika gråa schatteringar eftersom våra ögon påverkas av bakgrunden. Även om du inte tror att det du såg kan förklaras på detta sätt, rekommenderar jag ett besök på sajten 37 Optical Illusions & Visual Phenomena (bilden är hämtad därifrån) och länk 1.

Hör gärna av dig igen om du kommer på vad som egentligen orsakade det du såg!/Margareta H

Nyckelord: synvilla [6];

1 http://fragelada.fysik.org/resurser/opticalillusions.pdf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.