Visa fråga/svar

 

Blandat [12721]

Fråga:
hur skriver man alla konstiga naturvetenskapliga tecken på data.
/jenifer s

Svar:
Jennifer! Din fråga är i stort sätt omöjlig att svara på, eftersom "på data" är ett så vitt begrepp - men jag ska ändå göra ett försök att hjälpa dig på traven

Om du menar "på webben" så har man försökt enas om en internationell standard, men tyvärr har nästan ingen av de företag som gör webb-bläddrare brytt sig om att tillämpa standarden. Av detta skäl använder sig de flesta som vill ha med specialtecken på webbsidor av små bildfiler, en för varje tecken, som de fogar in på sina sidor. Mer information om detta (och gif-filer med bl.a. grekiska bokstäver) hittar du i länk 1.

Om du använder Word eller något liknande ordbehandlingsprogram så ser det bättre ut. Nästan alla persondatorer har ett eller flera typsnitt ("font") som innehåller ett flertal matematiska symboler och även grekiska bokstäver - kolla efter ett typsnitt som heter "symbol" eller något med "math" i namnet, och följ anvisningarna för din ordbehandlare.

Sedan finns det ett antal särskilda programvaror som är speciellt anpassade för att skriva matematiska och naturvetenskapliga texter - det kanske mest berömda heter LaTeX, och finns bl.a. gratis för PC (heter då MikTeX), se länk 2.
/Margareta H

Nyckelord: matematik, skriva [2];

1 http://www.mth.uea.ac.uk/archive/specials.html
2 http://www.miktex.org/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7606 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-11-22 16:59:22.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.