Välkommen till Resurscentrums frågelåda!

 

Vill du ha ett snabbt svar - sök i databasen: Anpassad Google-sökning
(tips för sökningen).
Använd diskussionsforum om du vill diskutera något.
Senaste frågorna. Veckans fråga.

2 frågor/svar hittade

Blandat [14984]

Fråga:
Hej! När jag ska skriva uträkningar i fysik och kemi på datorn, ser det konstigt ut eftersom det inte går att få till de beteckningar som finns i ex. läroböcker. Hur gör man för att skriva ett upphöjt index rakt ovanför ett nedsänkt index, som när man ska skriva ut masstal och atomnummer för grundämnen? Finns det något program som gör att man kan få fram symboler som ex. för antineutrino (finns inte i Word)?
/Lena A, Kärrtorps gymnasium, Enskede

Svar:
Hej Lena! Du har rätt i att med många ordbehandlare blir resultatet mycket dåligt. Man får försöka fuska sig fram eller gå fullt ut till specialprogramvara. Maggan har svarat mycket bra på en liknande fråga (12721). Jag skall här bara komplettera svaret lite.

När det gäller masstal/atomnummer, så går det inte att skriva ett superscipt över ett subscript. Enklast är att skippa atomnumret - det definieras ju ändå av grundämnessymbolen, t.ex. 60Co. Antineutrinon får man skriva okonventionellt som vanti.

Det enda system jag känner till som klarar i stor sett allt är LaTeX. Detta är ett mycket avancerat system för att skriva matematik. I sin grundform är det ganska bökigt att använda. Sök med Google efter LaTeX för mer information.

Scientific Notebook/Scientific WorkPlace är en mycket bra implementation av LaTeX. Det fungerar precis som t.ex. Word, men formler blir mycket snygga. Programmet har dessutom ett inbyggt datoralgebra-program, så man kan även manipulera uttryck, lösa ekvaioner och rita diagram.
/Peter E

Se även fråga 12721

Nyckelord: matematik, skriva [2];

1 http://www.ddg.lth.se/perf/handledning/handledning.pdf

*

Blandat [12721]

Fråga:
hur skriver man alla konstiga naturvetenskapliga tecken på data.
/jenifer s

Svar:
Jennifer! Din fråga är i stort sätt omöjlig att svara på, eftersom "på data" är ett så vitt begrepp - men jag ska ändå göra ett försök att hjälpa dig på traven

Om du menar "på webben" så har man försökt enas om en internationell standard, men tyvärr har nästan ingen av de företag som gör webb-bläddrare brytt sig om att tillämpa standarden. Av detta skäl använder sig de flesta som vill ha med specialtecken på webbsidor av små bildfiler, en för varje tecken, som de fogar in på sina sidor. Mer information om detta (och gif-filer med bl.a. grekiska bokstäver) hittar du i länk 1.

Om du använder Word eller något liknande ordbehandlingsprogram så ser det bättre ut. Nästan alla persondatorer har ett eller flera typsnitt ("font") som innehåller ett flertal matematiska symboler och även grekiska bokstäver - kolla efter ett typsnitt som heter "symbol" eller något med "math" i namnet, och följ anvisningarna för din ordbehandlare.

Sedan finns det ett antal särskilda programvaror som är speciellt anpassade för att skriva matematiska och naturvetenskapliga texter - det kanske mest berömda heter LaTeX, och finns bl.a. gratis för PC (heter då MikTeX), se länk 2.
/Margareta H

Nyckelord: matematik, skriva [2];

1 http://www.mth.uea.ac.uk/archive/specials.html
2 http://www.miktex.org/

*

Ämnesområde
Sök efter
Grundskolan eller gymnasiet?
Nyckelord: (Enda villkor)
Definition: (Enda villkor)
 
 

Om du inte hittar svaret i databasen eller i

Sök i svenska Wikipedia:

- fråga gärna här.

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.