Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [10746]

Fråga:
Tjena.

I skolan får man lära sig att energi aldrig kan försvinna, bara omvandlas. Jag har fått lära mig att räkna lite på potentiell energi o sånt. Om jag står på ett berg med en massa packning kommer jag att ha en massa potentiell energi. Om jag (spelar ingen roll hur) höjs upp 10 meter kommer den potentiella energin öka (Ep=mgh), men det hela beror ju på jordens gravitation och om jag istället för att öka min höjd me 10 meter öker min höjd med 10^mycket så kommer jag att komma på ett sådant avstånd att jordens dragningskraft inte påverkar mig. Men det krävs ju energi för att ta sig till en sådan höjd att dragningskraften avtar och sedan försvinner. Den energin skulle på jorden bara öka på den potentiella energin. Men vad händer me den potentiella energin när jorden är "utom räckhåll"? Den potentiella energin kan ju inte försvinna... Överförs energin till ngt annat och i så fall till vad o hur?
/Fabbe S, Norra Real, Stockholm

Svar:
Jordens dragningskraft avtar med avståndet. Den är proportionell mot 1/r2, där r är avståndet till jordens centrum. Släpper vi en sten långt borta, kommer den långsamt dras mot jorden, den accelererar. Allt eftersom den närmar sig jorden blir accelerationen kraftigare, och till slut landar den med en hastighet av 11 km/s. Denna hastighet kallas flykthastigheten. Kastar vi ut en sten med denna hastighet kommer den fly från jorden. Vi bortser här från luftmotståndet.

Den högsta potentiella energin i jordens gravitationsfält är alltså lika med rörelseenergin vid en hastighet av 11 km/s.

Fundera: Nu har vi luft här. Vad händer i praktiken?
/KS

Se även fråga 3782

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.