Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [9960]

Fråga:
Ett av era tidigare svar angående mörk energi och dess verkan i universum har konfunderat mig... Först står dår " Orsaken till accelerationen är troligen att universum nu inte domineras av materia, utan av en egenskap hos vakuumenergi eller mörk energi." Senare i samma svar står det att den mörka energin idag inte alls deltar i universums expansion. Hur hänger dessa två påståenden ihop?

Om den mörka energin dels är konstant och dels har fått ett allt större inflytande, kan det kanske bero på att den mörka energin ökar ju mer universum expanderar för att 1. de föremål som ger upphov till gravitation kommer längre och längre ifrån varann och på så sätt minskar i sin verkan, eller 2. det blir mer vakuum och alltså mer vakuumenergi.

Om den mörka energin påverkat lika mycket i universums ungdom som (om jag fattat det hela rätt) den gör nu hade den då motverkat gravitationen så mycket att planeter m.m. inte hade kunnat bildas?


/Rebecka H, stagnelius, kalmar

Svar:
I själva verket har man ingen riktigt säker kunskap om dessa saker. Det tidigare svaret utgår från att den mörka energin är Einsteins kosmologiska konstant (L). Den deltar inte i universums expansion. Eftersom materien expanderar, spelar materien allt mindre roll. Den mörka energin har just tagit över. Gravitationen minskar. Expansionen accelererar.
/KS

Se även fråga 7258

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.