Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [98]

Fråga:
Finns det vita hål? Hur uppkomer dom i så fall?
Varför heter det svarta hål? Är hålet svart?
Vill ha lite mer information om Einsteins allmänna relativitetsteori.
/

Svar:
Vita hål är en teoretisk modell av ett tidsspeglat svart hål. I många fall t ex för enkel kaströrelse så kan den tidsomkastade rörelsen också ske. (Filma en boll som flyger med låg hastighet. Du kan köra filmen både fram och baklänges utan att få ett skeende som strider mot fysikens lagar.) Det finns inga bevis för att det skulle finnas vita hål. Ett vitt hål skulle enligt vissa teorier uppkomma samtidigt som ett svart hål. Den materia som sugs in i det svarta hålet skulle kastas ut någon annanstans i universum, eller i ett annat universum. Det senare är mycket hypotetiskt då vi inte vet om det finns flera universa!

Termen svart hål kommer av att inget ljus kan lämna området innanför händelshorisonten. Hålet är verkligen svart, men utanför hålet kan gaserna som sugs in mot hålet lysa kraftigt! Det heter vitt hål eftersom det är motsatsen till svart hål.

Läs: Du kan läsa om allmän relativitetsteori i den tidigare nämnda boken "Tid utan ände" av Coveney & Highfield eller i "Kvarken och Universum" av Bengtsson, Gustafson och Gustafson.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.