Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [9044]

Fråga:
Hej, Jag har ett par frågor angående universiums expansion.

1. Alla galaxer rör sig bort ifrån varandra som ibland brukar illustreras med en ballong med galaxer på som blåses upp. Vår galax, Vintergatan, är medlem i den lokala galaxgruppen som i sin tur tillhör en större grupp. Avlägsnar sig även galaxerna i vår lokala grupp ifrån varandra eller är det grupperna som avlägsnar sig ifrån varandra?

2. Är det själva rumstiden som expanderar? Om det är så, varför expanderar rummet bara mellan galaxerna och inte mellan alla stjärnor? Om det var gravitationen som gör att Stjärnorna inte avlägsnar sig ifrån varandra, borde det krökta rummet runt vintergatan också hålla kvar de andra galaxerna?

Om man hypotetiskt antog att man hade ett snöre mellan två galaxer som avlägsnar sig ifrån varandra, skulle snöret brista?
/Eric G, Nacka, Nacka

Svar:
Du tar upp en viktig aspekt om universums expansion som ofta är missförstådd. Universums expansion är inte en rent geomtrisk expansion. Alltså solsystemet expanderar inte, vår galax expanderar inte, vår galaxhop expanderar inte. Det är avstånden mellan galaxhoparna som ökar.

Galaxhoparna ligger inte slumpmässigt fördelade i rymden. Universums storskaliga struktur kan snarast likknas vid et skum där galaxhoparna finns i skalet på bubblorna (kolla sajten nedan!). Innanmätet av bubblorna är i stort sett tomt på galaxer. Universums expansion kan då beskrivas som att bubblorna växer.
/KS

1 http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap010904.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.