Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [8238]

Fråga:
Hej! Jag går andra året på den Naturvetenskapliga programet. Det var som så att jag och en vän satt och diskuterade på en fysik lektion. Vi diskuterade flygning i +Mach 1. När man flyger snabbare än ljuder uppstår ett ljudfenomen en så kallad "ljudbang". Vår fråga var nu om något liknande fenomen uppstår då man från att ha flugit i mer än ljudet och sedan saktar ner?
/Andreas H, Platen Skolan, Motala

Svar:
Hela tiden när planet flyger över ljudhastigheten, åstadkommer det en ljudbang på marken. Man kan likna det vid en konformad bogvåg, som uppstår vid planet, och når marken en bit bakom planet. Närmast planet uppstår en så kallad chockvåg. Det är en våg med högt övertryck, som rör sig snabbare än ljudet, och som avger energi till luften. Energin tas från planet, som måste kompensera med starkt motorpådrag. Det är jobbigt att flyga snabbare än ljudet. Ett tiotal meter från planet omvandlas chockvågen till en vanlig ljudvåg. Det är alltså vanligt ljud som når marken.

En utbredd missuppfattning är att det smäller när planet går genom "ljudvallen". Detta är för övrigt ett mycket olyckligt ord, som för tankarna åt fel håll. Den maffiga bild som visas nedan (Ensign John Gay, USS Constellation, US Navy, se länk 1), har publicerats i vissa tidningar som ett "fotografi av ljudvallen". Det är naturligtvis helt galet. Bakom chockvågen förtunnas luften. Mindre lufttryck betyder enligt den allmänna gaslagen lägre temperatur. Om luftfuktigheten är den rätta, kondenseras vattenångan, och man får ett stationärt moln, som följer planet. Texten i sajten är korrekt.

Se vidare Ljudvallen .



/KS/lpe

Nyckelord: ljudbang [3];

1 http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap010221.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.