Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [7905]

Fråga:
International Space Station (ISS) är ju uppskjuten sedan en tid. Enligt uppgift skall denna, då den är färdigbyggd ute i sin bana runt jorden, lysa lika starkt som Venus. Jag undrar om den kommer att vara (eller redan är) synlig på våra breddgrader.Var skall man i så fall leta efter den på Himlen ?
/Leif S, Rekarnegymnasiet, Eskilstuna

Svar:
Genom länken här kan man plocka fram förutsägelser för ISS och alla andra satelliter, som är synliga för blotta ögat: Heavens Above . Man måste känna till sin orts koordinater (longitud och latitud). Detta kan man hitta antingen i ovanstående länk eller Astronomiska almanackor - Latitud och Longitud , ISS- Where is it now? eller i din GPS.

Man kan också få förutsägelser på "Iridium blink", som kan vara 100 gånger ljusare än Venus och varar några sekunder. De kan synas mitt på dagen. Då måste man ange sin ort på någon km när. Anledningen till den höga ljusstyrkan är att i vissa lägen fungerar solpanelen som speglar för solljuset, se bilden på en satellit nedan.

Iridium är ett system av 66 kommunikationssatelliter som används för mobiltelefoni. Det unika med systemet att det har full täckning över hela jordklotet, inklusive vid polerna. Se Iridium_(satellite) för mer om Iridium-systemet och International_Space_Station för mer om ISS./KS/lpe

Nyckelord: Internationella rymdstationen [6];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.