Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [7674]

Fråga:
Enligt gravitaitonen så dras massa till varann, i mitten av varje massa (ex. jorden) så är det ingen gravitation för att det är lika acceleration åt alla håll. Eftersom det inte är någon gravitation så borde det inte vara någon rumtidskrökning heller. I så fall så borde det finnas ett sådant tillstånd i mitten av ett svart hål, eller?
/Joakim M, Christofer Polhem, Visby

Svar:
Ditt resonemang om hur det är i jordens centrum är riktigt, men du ska inte ge dig på tillståndet i ett svart hål. Det finns inte ens i princip någon möjlighet att ta reda på det. Det är utanför vårt universum.

Omkring ett svart hål finns ett sfäriskt område som inte tillhör vårt universum. Radien på detta område kallas Schwarzschildradien (R):

R = GM/c2

G = gravitationskonstanten, M = massan, c = ljushastigheten

I vår vintergata har man hittat åtskilliga svarta hål med några solmassor. Dessa har uppstått när jättestjärnor kollapsat. Ett svart hål med 3 solmassor får R = 5 km. I vintergatans centrum finns ett svart hål som väger 3 miljoner solmassor. Det får R = 4500 km (jämförbart med jorden). De största svarta hål man känner, hittar man i centrum på jättegalaxer (som M87). De väger 3000 miljoner solmassor. R blir då 4500 miljoner km (ungefär som solsystemet). Se Galactic Center Research .
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.