Visa fråga/svar

 

Värme [7551]

Fråga:
Varför smälter inte snö som man förvarar under sågspån?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
I Malung så sparar vi snö till ett midsommarlopp. Och det sparar vi genom att ha sågspån på snön. Vad innehåller sågspånet som gör att snön inte smälter?

Tacksam för svar! Isa*
/isa e, vdg, malung

Svar:
Sågspånet använder man framför allt därför att ett lager sågspån innehåller massor av luft. Luft har den egenskapen att det leder värme jättedåligt, dvs. värme kommer inte så lätt in genom sågspånslagret/luften. Då smälter inte heller snön eller isen. Det går också bra att täcka över snön med t.ex. säckar av väv. Dessa innehåller mycket luft som isolerar bra. (Luft leder värme ca 10 gånger sämre än trä, som i sin tur leder värme ca 10 gånger sämre än metaller.)

Tänk på att det är precis samma sak du gör när du vill slippa frysa. För att inte värmen ska ledas ut från kroppen klär du på dig - gärna flera lager kläder med luft emellan! Innan kylskåpens tid sågade man vintertid upp sjöis och förvarade den under sågspån. En del smälte naturligtvis, men man kunde faktiskt förvara is över hela sommaren. I många varma länder i världen är is fortfarande vanligare än kylskåp. Det beror förstås till viss del på att isen är billig, men framför allt på att tillgången på el (till kylskåp) är begränsad (och opålitlig).
/KS/EN

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.