Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [7535]

Fråga:
Man säger ju att planeterna rör sig i elliptiska banor, förutom Merkurus vars bana är nästan eliptisk men ändrar sig lite hela tiden. Nu har jag hört att alla andra planeters banor ändrar sig på ett liknande sätt fast i mycket mindre utsträckning. Stämmer det?
/Elof P, Säffle

Svar:
Visst stämmer det!

Enligt Newtons mekanik och gravitationsteori blir banorna elliptiska för två punktformiga massor. Inför vi en tredje massa, blir banorna inte längre elliptiska. Det finns helt enkelt någon generell analytisk lösning för denna situation (trekropparsproblemet). Än värre måste det ju vara med solsystemet, med många planeter. I princip är alla planetbanor kaotiska, det vill säga att på lång sikt går de inte att förutsäga. Vi vet inte ens om jordbanan är stabil.

Anledningen till att det ändå funkar ganska bra med elliptiska planetbanor, är att solsystemets massa helt domineras av solen. Planeternas påverkan på varandra är inte så stora. En sak som inte är allmänt bekant är att banresonans spelar en stor roll i planetsystemet. Som ett exempel är Pluto i 2/3 banresonans med Neptunus. Det gör att Pluto aldrig kommer nära Neptunus. Tidigare grannar till Pluto som inte låg i banresonans har råkat illa ut. Antingen har de "ätits upp" av Neptunus, eller har de kastats ut från solsystemet.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.