Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [6413]

Fråga:
Hej jag har två frågor.

1. Antag att en explosion som har en lika stor styrka som några miljoner vätebomber skulle ske ungefär 14 000 ljusår ifrån oss, hur skulle det påverka oss, skulle det rent av vara någon fara för oss mäniksor?

2. Astronomen Stephen Hawking nämner i en av sina böcker något som kallas för vakuumfluktuationer, det innebär att det i tomrum skapades ett partikelpar som bestod av en reell partikel och en virtuell partikel. Den virtuella partikeln hade negativ energi och den annhileras med den reella. Har jag överhuvudtaget uppfattat det rätt. I så fall sker dessa vakumfluktationer överallt, även i vakum? Sker de runt om kring oss hela tiden?

Tack på förhand. Hälsningar Mathias Persson.

Ps. Era svar kommer förmodligen att användas i mitt special arbete om svarta hål, om ni tillåter. Om Du som svarar vill så får du gärna ange fullständigt namn och email så att jag kan ange min källa på ett fullständigt sätt i min källförteckning.
/Mathias P, Gullstrandskolan, Landskrona, Svalöv

Svar:

1. Värre saker än så har hänt. Krabbnebulosan är resterna av supernovaexplosion som syntes år 1054. Avståndet är 6500 ljusår. Energin var 1046 J. En vätebomb utvecklar 1016 J. Alltså svarar den explosionen 1030 vätebomber, eller en miljon miljon miljon miljon miljon vätebomber, och inget särskilt hände här. Annat skulle det vara om det inträffade på några ljusårs avstånd. Då skulle vi få en kraftig ökning av den kosmiska strålningen. Det är inte uteslutet att någon av de kända massutrotningarna har denna orsak.

2. Du kan läsa om dessa saker i Nationalencyklopedin . Slå på kvantelektrodynamik och vakuumfält. En sak har du missuppfattat. Båda partiklarna i paret är virtuella, det vill säga att de inte uppfyller energi- och rörelsemängdslagarna samtidigt. Den ena partikeln är en vanlig partikel, den andra en antipartikel. Det är riktigt att dessa virtuella par finns överallt, även i vakuum. Satsar man tillräckligt med energi, kan man "lyfta upp" paret, så att partiklarna blir reella. Vid RHIC-acceleratorn i New York kolliderar man guldkärnor vid mycket hög energi. Man kan beskriva det så att kärnorna åker rakt igenom varandra (de går sönder) och avsätter en massa energi i vakuum. Det blir så mycket att det räcker till att producera 5000 partiklar och antipartiklar i en enda kollision. Alla dess kommer direkt från vakuum.
/KS

1 http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap000605.html
2 http://www.cerncourier.com/main/article/40/8/1

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.