Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [63]

Fråga:
Hur fort "rinner" glas? Jag tänker på förklaringen att gammalt glas är tjockare nedtill p g a att glaset "rinner". Jag har för mig att jag läst att glaset inte rinner tillräckligt fort för att förklara detta (jag tror inte ens att gammalt glas är tjockare nertill, men jag kan ju ha fel).
/

Svar:
Det torde vara en myt att glas kan "rinna". Vid mina efterforskningar, bl a vid glasforskningsinstitutet i Växjö, har jag inte funnit ett enda belägg för detta. Man säger ofta att glas är en vätska. Detta är en missuppfattning. Det korrekta är att säga att glas har en s k amorf struktur dvs den har ingen fullständigt ordnad kristallstruktur. I detta avseende liknar strukturen en vätska. Däremot är inte glasets mekaniska egenskaper alls likt en vätskas. Glas i fast form har ingen viskositet utan är hårt och sprött.

Däremot är det sant att gammalt glas är tjockast nedtill. Det beror på att med den gamla tillverkningsmetoden blev inte glaset jämntjockt. När man sedan satte upp glasskivan tog man den tjockaste delen nederst.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.