Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [6089]

Fråga:
Den sk.osynliga materian, kan man anta att den är involverad eller påverkas den av de fysikaliska processer som sker i solen. Vet man något om detta.
/Jonas H, Katte, Lund

Svar:
Faktum är att bara 0,5% av universum består av synlig materia (huvudsakligen stjärnor). 99.5% är något annat. Numera vet vi att universum inte domineras av materia. Hela 65% utgörs av vakuumenergi (en egenskap hos tomrummet). Denna brukar identifieras med Einsteins kosmologiska konstant, L (lambda). En effekt av vakuumenergin är att universums expansion accelererar. Återstoden, 35%, är materia. Huvuddelen av materien är i en okänd form. Vi vet att den finns, tyngdkraften märks, men det rör sig inte om vanlig materia.

En galax är mycket större än det som astronomerna kan fotografera, kanske 10 gånger större. Den domineras av ett väldigt sfäriskt moln av exotisk materia, där det också finns en del mycket het gas av vanlig materia. Allt detta är osynligt. Det enda som syns är den lilla fläcken av stjärnor i mitten, ungefär 1 - 2 % av galaxens massa.

Processerna i solens inre påverkas knappast av den exotiska mörka materien. Man vet nämligen att den har väldigt lite kontakt med den vanliga materien.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.