Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [5268]

Fråga:
Vem kom på horoskopen?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Vem var det som kom på horoskopen?
/Ulle J, Skansenskolan, Mörbylånga

Svar:
Vi börjar med att citera Nationalencyklopedin : "Vetenskaps- och kulturhistoriskt är astrologin av stort intresse, men måste numera betraktas som ren vidskepelse."

I de tidiga högkulturerna, baserade på jordbruk med konstbevattning (Babylonien, Egyptien, Indien, Kina), uppstod en rad nya behov. Man behövde kunna föra bok (skriftspråk), räkna (matematik) och mäta tid (astronomi). De fenomen på himlen som hade en tidsskala, som var påtaglig för en människa har i alla dessa kulturer använts för olika former av spådom.

Den form av astrologi som kom att spridas i väst, utgår från grekiska föreställningar. Där antar man att solens, månens och planeternas ställning på himlen vid en människas födsel kan användas för att förutsäga det kommande livet. Att göra denna förutsägelse kallas att ställa ett horoskop. Den som ställde horoskopet kallades astrolog, som samtidigt ofta var astronom. Man kan nämna Tycho Brahe och Kepler. De gjorde det ganska motvilligt, men de fick ju betalt.

Den grek som är mest berömd i sammanhanget är Ptolemaios och han verkade i Alexandria ungefär 150 efter Kristus. Dagens "tidningsastrologer" använder fortfarande hans tabeller, trots att de inte stämmer längre. Jordaxeln har vridit sig, så att allt blir förskjutet ungefär en månad.

Se vidare astrologi och astrologi ./KS

Se även fråga 3034

Nyckelord: astrologi [5];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.