Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [4982]

Fråga:
Hej! Jag skriver mitt specialarbete om Mars, och om möjligheterna att skicka människor dit. Problemet är bristen på aktuell litteratur, jag har en del fakta om tankarna kring detta område på 80-talet. Jag är dock säker på att en hel del har gått framåt sedan dess.

Så nu undrar jag följande: 1. När är det realistiskt att tänka sig de första människorna på Mars? 2. Vilka är dessa personer (kön, ålder, bakgrund, nationalitet osv)? Hur stor är troligtvis besättningen? 3. Hur kommer resan troligtvis att gå till? Rymdfärjan? Etappstationer längst vägen och dockningar? (Jag har sett lite olika idéer från ryssarna och amerikanerna, vad gäller nu?) 4. Hur länge kommer astronauterna vara borta? 5. Hur långt har man kommit idag? Hur mycket har NASAs senaste missar med sonder och liknande påverkat programmet? 6. Jag har hört lite olika siffror angående tidsförskjutningen i kommunikationen mellan Jorden och Mars. Vad gäller? 7. Finns några bra uppdaterade länkar om just projektet att sätta människor på Mars, ej sonder och liknande? (Jag har letat en del i NASAs djungel av sidor, ni kanske har bättre tur.)

Tacksam för vilka svar som helst, snarast. Tack på förhand / Matilda
/Matilda B, Sandagymnasiet, Huskvarna

Svar:
I Scientific American, mars 2000, finns en artikelserie om just dessa frågor. Inget beslut är taget om någon Mars-färd, men projektstudier pågår. Lycka till!
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.