Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [4850]

Fråga:
Jag skriver ett specialarbete om solfläckar och undrar följande: Varför drar sig fläckarna mot ekvatorn? Vad är det som gör att det blir varmare på jorden när det är solfläcksmaximum? När det är solfläcksmaximum befinner sig då de flesta solfläckarna runt den 20:e breddgraden? Mycket tacksam för svar.
/Malin D, Erik Dahlbergsgymnasiet, Habo

Svar:
Ytterst beror det på solens differentiella rotation, alltså att solen inte roterar som en fast kropp. Det gör att att de magnetiska kraftlinjerna dras ut inne i solen. Deras anspänning gör att fläckarna vandrar mot ekvatorn. Det är nog inte klart i detalj hur det går till. Det diagram som illustrerar detta brukar kallas fjärilsdiagram (efter utseendet, se nedan), se The Sunspot Cycle .

Det där med solfläckarnas klimatpåverkan är en smula omstritt. En sak är i alla fall säker: Det ultravioletta ljuset från solen är mycket starkare vid solfläcksmaximum. Det värmer upp den övre atmosfären, som då expanderar och når längre ut. Det märks på satelliter, som bromsas upp mera vid solfläcksmaximum./KS/lpe

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.