Visa fråga/svar

 

Värme [444]

Fråga:
Varför uppstår inte solkurvor på dagens järnvägsräls?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Varför uppstår det inte solkurvor i den nya järnvägsräls som saknar skarvar? Hur har man gjort för att materialet inte skall utvidga sig, som det gjorde förr?
/Gymnasieelev

Svar:

Låt oss börja med att förklara vad en solkurva är. Förr i tiden hände det ibland när det var mycket varmt ute att järnvägsrälsen böjde sig i "extra kurvor" som på bilden. (Bilden kommer från Aftonbladets bildarkiv.)

Försök: Håll en plastlinjal mellan handflatorna och tryck dess ändar mot varandra. Vad händer? När man trycker plastlinjalens ändar mot varandra så blir linjalen instabil och den böjs ut åt ena hållet.

Det är samma sak som händer när det bildas en solkurva på järnvägen. När rälsen blir varm så utvidgas den och det uppstår ett tryck inne i rälsen. När detta tryck blir för stort så kröker sig rälsen. Förr i tiden så hade man glapp i rälsskarvarna så att rälsen kunde utvidga sig utan att spänningar uppstod. Numera svetsar man ihop rälsen så den saknar skarvar. Därför måste problemet lösas på något annat sätt.

Hur undviker man då solkurvor idag? För det första så kan man lägga rälsen så att det inte finns några spänningar i den vid "normal" temperatur (medelvärdet av den högsta och lägsta rälstemperaturen under året). Man har också möjlighet att sträcka ut rälsen när man lägger den. Eftersom man numera använder slipers av betong att fästa rälsen i, är underlaget tillräckligt stabilt för att stå emot de sidokrafter som uppstår vid såväl tryck- som dragspänningar.

Tack till banverket för information!
/GO/EN

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.